За користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів суд стягнув майже 3,5 млн грн

16:37, 8 октября 2019
Суд стягнув з товариства безпідставно збережені кошти в розмірі 3 463 636,70 грн за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів.
За користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів суд стягнув майже 3,5 млн грн
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Господарським судом Дніпропетровської області розглянуто справу №904/1879/19 за позовом Дніпродзержинської місцевої прокуратури до товариства з обмеженою відповідальністю про стягнення 3 463 636,70 грн за користування земельною ділянкою без правовстановлюючих документів. Про це повідомляє прес-служба суду.

Позов подано в інтересах держави в особі Кам’янської міської ради і Департаменту комунальної власності земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно Кам’янської міської ради.

Під час розгляду справи господарський суд установив, що відповідач є власником майнового комплексу. Право власності на це майно виникло у відповідача як у покупця у липні 2013 року на підставі договору купівлі-продажу і було зареєстровано у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно.

Відповідно до норм чинного земельного законодавства, з моменту виникнення права власності на нерухоме майно у власника (у цьому випадку відповідача) виникає обов’язок оформити та зареєструвати речове право на відповідну земельну ділянку, розташовану під цим майном. У разі оформлення права оренди виникає обов’язок зі сплати орендної плати за користування земельною ділянкою.

Водночас зазначені зобов’язання та норми земельного законодавства були відповідачем порушені і право користування земельною ділянкою комунальної власності під належним йому майновим комплексом оформлено не було.

Факт користування відповідачем земельною ділянкою без правовстановлюючих документів встановлений Департаментом комунальної власності земельних відносин та реєстрації речових прав на нерухоме майно Кам’янської міської ради, яким складено акт обстеження стану та дотримання умов використання земельної ділянки відповідачем.

У зв’язку з використанням відповідачем спірної земельної ділянки без правовстановлюючих документів, комісією з питань визначення розміру збитків, заподіяних власникам землі та землекористувачам Кам’янської міської ради складено акт про визначення розміру збитків, заподіяних міській раді, внаслідок використання земельних ділянок м. Кам’янське. Акт затверджено рішенням виконавчого комітету Кам’янської міської ради.

Визначений комісією розмір збитків, заподіяних міській раді відповідачем, складає 3 463 636,70 грн.

Надаючи правову оцінку спірним правовідносинам, суд зазначив, що товариство з обмеженою відповідальністю як фактичний користувач земельної ділянки, який без достатньої правової підстави за рахунок Кам’янської міської ради (власника цієї земельної ділянки) зберіг у себе кошти, які мав сплатити за користування нею, зобов’язаний повернути ці кошти власнику земельної ділянки на підставі ст. 1212 Цивільного кодексу України.

При виборі і застосуванні норми права у зазначеній справі суд також врахував висновки щодо застосування норм права, викладені в постановах Великої Палати Верховного Суду.

З огляду на викладене, Господарський суд Дніпропетровської області 20.08.2019 ухвалив рішення у справі №904/1879/19, яким позовні вимоги задовольнив у повному обсязі та стягнув з товариства з обмеженою відповідальністю на користь Кам’янської міської ради безпідставно збережені кошти в розмірі 3 463 636,70 грн. за використання земельної ділянки без правовстановлюючих документів.

Зазначене рішення набрало законної сили, а на його примусове виконання господарським судом видані відповідні накази. 

Із рішенням Господарського суду Дніпропетровської області  можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, як оформити свої права на отриману у спадок земельну ділянку, якщо їй не присвоєно кадастровий номер.

Крім того, на Хмельниччині брати боролися за материн спадок. Суд встановив, що жінка могла підписати заповіт і зрозуміти його зміст.

Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Telegram канал Sud.ua
Как остановить безосновательное давление на бизнес, выполняет ли свою роль прокуратура и эффективен ли институт следственных судей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді