ЄСПЛ визначив, коли сумніви на користь обвинуваченого шкодять ефективному розслідуванню

18:05, 29 ноября 2019
Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив 10 тисяч євро компенсації моральної шкоди.
ЄСПЛ визначив, коли сумніви на користь обвинуваченого шкодять ефективному розслідуванню
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суперечливі експертні висновки щодо ймовірного насильства не дали змоги правоохоронцям завершити кримінальне провадження обвинувальним актом. Справу було закрито. Потерпілий звернувся до Страсбурга. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Обставини аналізував Європейський суд з прав людини у справі  «M.M.B. проти Словаччини» (№6318/17).

Жінка звернулася до спеціалізованого центру, стверджуючи, що її дочка M.M.B. зазнала сексуального насильства від батька. Психологи вказали, що незвична поведінка дитини могла бути пов’язана з насильством.

Під час кримінального розслідування було проведено 7 експертиз, які мали протилежні висновки. Одні експерти стверджували, що не змогли визначити жодних ознак сексуального насильства, а дитина мала яскраву уяву, інші ж вважали, що дитина не могла вигадати певні історії, не переживши їх у минулому.

Останнє дослідження для усунення розбіжностей проводилося науково-дослідним інститутом. Експерти дійшли висновку про існування великої ймовірності того, що дитина зазнала сексуального насильства. А будь-які суперечності у свідченнях дитини можуть бути пояснені фактом тривалого процесу, який спричинив зміни у її поведінці та позиції. У висновку також зверталася увага на малюнки дитини, які свідчили про ймовірність сексуального насильства.

Тим не менше, слідчий припинив кримінальне провадження. Висновки останньої експертизи були визнані недостатніми для підтвердження факту насильства. Також слідчий послався на висновки попередніх експертиз, у яких зазначалося, що дитина плутала реальність з уявою, її батько не виявляв ознак сексуального відхилення або агресії, а також на те, що мати, можливо, маніпулювала заявником.

Від імені дитини мати звернулася до Європейського суду з прав людини. Посилаючись, зокрема, на статтю 8 (право на повагу до приватного та сімейного життя) Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод, вона скаржилася на те, що органи влади не провели ефективного розслідування її тверджень про сексуальне насильство. Вона також стверджувала, що органи влади припинили судове переслідування попри те, що експерти підтвердили насильство над дитиною.

Суд у Страсбурзі констатував порушення конвенційних гарантій та присудив 10 тисяч євро компенсації моральної шкоди.

З текстом прес-релізу рішення ЄСПЛ у справі «M.M.B. проти Словаччини» (№6318/17) у перекладі президента Спілки адвокатів України Олександра Дроздова та Олени Дроздової можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що ЄСПЛ висловився щодо арешту рахунків як заходу забезпечення провадження.

Також ми писали про рішення ЄСПЛ у справі Цаценка та Рябоконя: Україна виплатить компенсацію.

До того ж стало відомо, що суди мають враховувати роль влади в ескалації насильства під час мирного протесту.

Крім цього, ЄСПЛ розбирався у справі щодо обмеження свободи вираження поглядів.

Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Нестандартный подход к разделу имущества и получению алиментов при разводе – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олег Проскурняк
    Олег Проскурняк
    голова Господарського суду Чернівецької області
  • Ольга Черниш
    Ольга Черниш
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду