Неможливість допитати свідків порушила гарантії Конвенції, — ЄСПЛ

15:05, 24 ноября 2020
Заявник скаржився, зокрема, на те, що на жодному етапі провадження йому не було надано можливості перевірити заяви двох свідків обвинувачення, які ті зробили на етапі розслідування.
Неможливість допитати свідків порушила гарантії Конвенції, — ЄСПЛ
Джерело фото: Європейська правда
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Муніципальний службовець Афанасіос Панагіс видав посвідку на проживання громадянину Румунії в обмін на грошову суму та підробив підпис заявника. За підробку документів він був засуджений до шести місяців позбавлення волі. Але вирок не був виконаний через зміни у законодавстві, що набрали чинності. Про це повідомляє інформаційний ресурс «ECHR. Ukrainian Aspect».

Панагіс звернувся до Європейського суду з прав людини.

Посилаючись на ст. 6 § 1 та § 3 (d) (право на справедливий судовий розгляд/право на допит свідків) Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, він скаржився, зокрема, на те, що на жодному етапі провадження йому не було надано можливості перевірити заяви двох свідків обвинувачення, які ті зробили на етапі розслідування.

Також Панагіс стверджував, що апеляційний суд відмовився взяти до уваги заяву під присягою одного з цих свідків, яку той зробив перед нотаріусом, і у якій відмовлявся від своїх первинних свідчень проти обвинуваченого.

Суд у Страсбурзі погодився із заявником та констатував порушення конвенційних гарантій у частині відсутності можливості допитати свідків. ЄСПЛ присудив 2 тис. євро відшкодування моральної шкоди.

З текстом пресрелізу рішення ЄСПЛ у справі «Панагіс проти Греції» (заява № 72165/13) можна ознайомитися за посиланням.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла про позицію ЄСПЛ про те, чи є незарахування 8 років у СІЗО до терміну покарання порушенням права засудженого до довічного ув’язнення.

Додамо, ЄСПЛ вказав, коли два покарання за одну протиправну поведінку не порушують Конвенції.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей