Загроза епідемії кору в Україні ще більше оголила проблеми в сфері охорони здоров’я, - УСПП

18:37, 31 января 2019
За інформацією МОЗ, на сьогодні кількість хворих на кір наближається до цифри 600 на 100 тисяч осіб.
Загроза епідемії кору в Україні ще більше оголила проблеми в сфері охорони здоров’я, - УСПП
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Загроза епідемії кору в Україні ще більше оголила проблеми в сфері охорони здоров’я. Так, за інформацією МОЗ, на сьогоднішній день кількість хворих на кір наближається до цифри 600 на 100 тис. осіб — як це було в «довакцинальну» еру. Як кажуть в профільному міністерстві, збільшення кількості захворювань на кір мало б вже бути оголошене епідемією, проте наразі «не відомо, хто повинен займатися узгодженням юридичних питань». І це пряме запитання до МОЗ – яких спалахів ще чекати, чому не проводилась вакцинація всі ці роки у той час, як в розвинених країнах світу — США, ЄС тощо – її роблять у 99-100% випадків. Одне зрозуміло: в сфері охорони здоров’я вкрай низький рівень державного управління, що підтверджується й статусом в.о. міністра, який зберігається вже кілька років. Про це повідомляє прес-служба УСПП.

«Усі поважні фахівці медичної галузі, а їх багато в нашій країні, перш за все з Академії медичних наук, переконані — поглиблюється деградація управління сферою охорони здоров’я. Відсутній зв’язок міністерства з наукою, досвідченими та поважними лікарями, медичною громадськістю, роботодавцями, які зайняті цією сферою та медичним страхуванням. Треба згадати, що саме керівництво уряду несе персональну відповідальність за ефективність окремого міністерство, результативність реформ, які проводяться там. Так звана медична реформа не виправдала очікувань, не була підкріплена необхідними державними програмами, актуальним оновленням законодавчо-нормативної бази, наповненням конкретними ресурсами, кадрами, і, що дуже важливо, персональною відповідальністю виконавців. За такого розвитку подій загроза спалаху кору та інших забутих розвинутими країнами хвороб, сумнівна якість вакцин, відсутність їх в лікарнях тощо, на жаль, — закономірні явища. Однак відповідальні за це мають понести покарання», – каже президент УСПП Анатолій Кінах.

Він наголосив про відсутність наукового супроводу реформи, її підтримці напрацюваннями сучасної медичної науки, Не підготовлено щорічної національної доповіді щодо здоров’я українців, хоча саме з неї мають бути взяті усі конкретні рекомендації задля розвитку найбільш актуальних напрямків медицини. Немає відомостей про кількість населення. Останній перепис проводився в 2001 р., хоча, за рекомендаціями ООН, має відбуватися раз на десять років.

«В Україні високі показники депопуляції. Країна, за даними ООН та ВООЗ, ввійшла в десятку держав з найбільшою динамікою скорочення населення. На 100 смертей в 2018р. приходилося лише 58 новонароджених. Фактичне скорочення населення в Україні за 2018р. склало 209 тис. осіб.  Масштабним є відтік медичних кадрів за кордон через низьку оплату праці», — відзначає Кінах.

Сфера охорони здоров’я недофінансована. Так, замість 5% ВВП, що повинні були бути виділені в держбюджеті 2019р. (такі обсяги рекомендовані ВООЗ), ця цифра становить трохи більше 2%.

За даними Державної казначейської служби, субвенція місцевим бюджетам на реформування регіональних систем охорони здоров'я для здійснення заходів з виконання спільного з Міжнародним банком реконструкції та розвитку проекту «Поліпшення охорони здоров'я на службі у людей» була недофінансована минулого року на 919 млн грн або на 52,6%. Економило МОЗ і на освіті медиків: фінансування підготовки і підвищення кваліфікації медичних та фармацевтичних кадрів «стиснулося» на 2,7 млрд грн або на 36% від плану.

Свого часу УСПП, Федерація роботодавців України, Федерація профспілок України, Українська федерація роботодавців охорони здоров’я та ін. сформували громадську структуру – Платформу Національної стратегії охорони здоров’я України, що стала майданчиком для координації дій між державними інституціями і громадським сектором в цій царині. Її учасники наполягають на комплексному програмному підході до реформування системи охорони здоров’я та чіткому визначенні досяжних і вимірюваних цілей. Окрім того, необхідна достовірна управлінська інформація про стан здоров’я населення, ефективність реформи із використанням системи індикаторів і методів їх збору, адаптованих до європейської.

Тут виступають за розробку та прийняття Національної стратегії охорони здоров’я України та «дорожньої карти» з її реалізації з урахуванням сучасних тенденцій та рекомендацій ООН.

Ці пропозиції, окрім того, що були направлені в парламент та уряд, увійшли до концепції Стратегії трансформації України, підготовленої Національним форумом «Трансформація України» за участі національних та міжнародних експертів.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Міністерство охорони здоров'я України не вважає за потрібне оголошувати епідемію в зв'язку з великою кількістю захворювань на кір в країні.

Крім того, ми писали, які симптоми у віруса, чим він небезпечний, як передається та які є способи профілактики цього захворювання.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Євген Чаку
    Євген Чаку
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Руслан Сидорович
    Руслан Сидорович
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України