У ВР мають намір заборонити продаж медикаментів через інтернет

13:40, 11 апреля 2019
До Верховної Ради подано законопроект щодо регулювання діяльності аптек.
У ВР мають намір заборонити продаж медикаментів через інтернет
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

9 квітня групою народних депутатів (Шипко А. Ф., Бахтеєва Т. Д., Біловол О. М. та інші) було подано на розгляд Верховної Ради проект закону №10211 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення ефективної конкуренції та гарантування прав пацієнтів у сфері роздрібної торгівлі лікарськими засобами.

Автори проекту ставлять за мету створення нормативних основ для модернізації господарської діяльності з роздрібної торгівлі лікарськими засобами, забезпечення реалізації прав та інтересів громадян, запровадження механізмів, які перешкоджали б негативним господарським практикам на ринку роздрібної торгівлі лікарськими засобами, підвищення рівня соціальної відповідальності та фінансової дисципліни у цій сфері.

Пропонується внести ряд змін до законодавства про охорону здоров’я, а саме покласти відповідальність за дотримання єдиних кваліфікаційних вимог до осіб, які займаються фармацевтичною діяльністю, на суб’єктів господарювання, які зареєстровані та одержали ліцензію на виробництво лікарських засобів, торгівлю та імпорт лікарських засобів.

Також пропонується на рівні закону закріпити вимоги, що юридичні особи, які провадять роздрібну торгівлю лікарськими засобами, повинні мати у виконавчому органі особу, яка має повну вищу освіту (спеціаліст, магістр) за спеціальністю «Фармація», сертифікат провізора-спеціаліста та посвідчення про присвоєння кваліфікаційної категорії з цієї спеціальності. Такі ж освітні вимоги пропонується запровадити для ФОП, який особисто виконує функції керівника аптечного закладу та безпосередньо здійснює діяльність з роздрібної торгівлі лікарськими засобами. При цьому у разі, якщо така особа використовує для виконання зазначених функцій найманих працівників, такі освітні вимоги до неї не застосовуються.

Крім того, законопроектом пропонується внести зміни до ст. 19 та 21 Закону України «Про лікарські засоби». Зокрема, ст. 19 доповнити положеннями щодо розміщення аптечних закладів та необхідності проведення ними розрахункових операцій через спеціальні реєстратори. А ст. 21 — відповідними положеннями щодо можливості використання електронних рецептів, заборони торгівлі лікарськими засобами через інтернет, а також нормами, що дозволяють аптекам під час здійснення роздрібної торгівлі лікарськими засобами надавати послуги із резервування (бронювання) з використанням електронних засобів комунікації. При цьому відпуск зарезервованого лікарського засобу громадянам має здійснюватися безпосередньо аптечним закладом. Інформація щодо можливості надання аптекою зазначених послуг має бути внесена органом ліцензування в ЄДРПОУ за заявою суб’єкта господарювання.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, як саме працює електронний сервіс eHealth.

Також ми публікували рішення ВС щодо випуску «Цитрамону».

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде