Призначення членів ВРП за президентською квотою: ОАСК прийняв рішення

17:40, 22 апреля 2019
Суд заборонив призначати членів ВРП за президентською квотою.
Призначення членів ВРП за президентською квотою: ОАСК прийняв рішення
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Окружний адміністративний суд Києва розглянув заяву про забезпечення позову щодо заборони призначення за президентською квотою членів Вищої ради правосуддя. 22 квітня суд частково задовольнив відповідне клопотання. Про це передає прес-служба ВРП.

«Зокрема, суд заборонив конкурсній комісії з добору кандидатів для здійснення Президентом призначення членів Вищої ради правосуддя приймати рішення про визначення кандидатів, які рекомендуються для здійснення главою держави даного призначення. Окрім того, суд заборонив голові комісії Володимиру Буткевичу чи іншій особі, яка виконує його обов’язки, подавати на розгляд Президента список кандидатів для відповідного призначення.

Суд, ухвалюючи рішення про задоволення заяви про забезпечення позову, виходив з того, що невжиття таких заходів забезпечення, з урахуванням заявлених позивачем вимог, може істотно ускладнити та унеможливити виконання рішення суду, ефективний захист і поновлення порушених прав та інтересів позивача, за захистом яких він звернувся. Судом враховано, що вжиття вказаних заходів забезпечення позову матиме наслідком виключно збереження існуючого становища до розгляду даної справи по суті та проведення всіх необхідних процедур до стадії, з якої стане неможливим поновлення прав позивача в спірних правовідносинах у випадку задоволення позову.

Водночас судом відкрито провадження за даним адміністративним позовом. Справа розглядатиметься в порядку спрощеного позовного провадження без повідомлення (виклику) сторін та проведення судового засідання за наявними у справі матеріалами. Серед позовних вимог зазначено: визнати протиправним і скасувати рішення конкурсної комісії з добору кандидатів для здійснення Президентом України призначення членів Вищої ради правосуддя про визначення за осіб, стосовно яких проводиться спеціальна перевірка відповідно до закону. Окрім того, позивач просить визнати протиправною бездіяльність комісії як щодо нерозміщення на веб-сайті офіційного інтернет-представництва Президента рішення про визначення за результатами співбесід переліку осіб, стосовно яких проводиться дана перевірка, так і щодо незабезпечення дотримання принципів верховенства права, публічності, політичної нейтральності під час проведення конкурсу з відбору кандидатів на посади членів ВРП. Також позивач просить комісію повторно провести відповідний конкурс», — зазначили у суді.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що 18 березня Окружний адміністративний суд Києва завершив підготовче провадження у справі щодо визнання відсутності у Сергія Козьякова повноважень члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Крім того, до Окружного адміністративного суду Києва надійшов позов до конкурсної комісії з добору кандидатів для призначення Президентом України членів Вищої ради правосуддя.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду