Велика афера з нерухомістю Києва: СБУ перевіряє нотаріусів

08:00, 26 мая 2019
Нотаріус 12 разів був за кордоном, при цьому, протягом вказаного періоду в Україні від його імені вчинялися нотаріальні дії.
Велика афера з нерухомістю Києва: СБУ перевіряє нотаріусів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Слідче управління ГУ СБУ в Києві та Київській області перевіряє столичних нотаріусів, які відпочивали за кордоном, а в цей час із їхніх ключів хтось вчиняв нотаріальні та реєстраційні дії. За даними Наших грошей, розслідування ведеться в рамках кримінального провадження №22018101110000226 від 12 листопада 2018 року.

Як йдеться в ухвалі Дніпровського райсуду Києва від 13 травня 2019 року, слідчі отримали доступ до речей і документів нотаріуса, який має свідоцтво №4957. Згідно даних Єдиного реєстру нотаріусів, цим нотаріусом є Андрій Тарасенко. Правоохоронці стверджують, що у 2015-2017 роках нотаріус 12 разів був за кордоном, при цьому, протягом вказаного періоду в Україні від його імені вчинялися нотаріальні дії.

З цієї ж причини слідчі отримали доступ до документів, що перебувають у власності ще 8 столичних нотаріусів. Згідно даних Єдиного реєстру нотаріусів це Оксана Топілко, Євгенія Топчій, Інна Шевченко, Світлана Фесік, Алла Шишкіна, Денис Щелков та Зоя Шевчук.

Провадження складається з кількох епізодів. Один із них –  перереєстрація понад 8 тис. кв.м підвалу у Севастополі на вулиці Вакуленчука, 29, корпус 34б. Це – будівля, яку місцеві називають «одеколон». Колись висотка належала ДП «Конструкторське бюро радіозв’язку», потім відійшла ТОВ «Кепітал форс», співвласником якого до 2007 року був нинішній перший заступник голови СБУ Валерій Маліков.

За даними слідства, підвал вартістю $6 млн.  у червні 2018 року хтось перереєстрував на інших власників, скориставшись ключем держреєстратора КП з експлуатації і ремонту житлового фонду «Житло-сервіс» Івана Подоляки. При цьому, самого реєстратора у червні-липні 2018 року не було в Україні, що може свідчити про дві речі: або реєстратор всупереч закону дав свій ключ для входу до реєстру комусь іншому, або система захисту Державного реєстру речових прав слабка і в неї можливі сторонні втручання. Коли журналісти зателефонували у КП з експлуатації і ремонту житлового фонду «Житло-сервіс», то дізналися, що реєстратор Іван Подоляка «пішов у відпустку і з неї не повернувся».

В рамках цього ж провадження розслідують перепис із ключа реєстратора Подоляки квартири у Києві на вул. Богдана Хмельницького, 12 на іншого власника. В інших документах цей будинок фігурує під номером 12-14, саме він обвалився в 2016 році.  У червні 2018 року з ключа Подоляки хтось скасував право власності ТОВ на цю квартиру. Потім приватний київський нотаріус Світлана Гембарська зареєструвала право власності на квартиру в Києві за ТОВ «Спеціальне конструкторське бюро «Геотехніка». Керівником даного ТОВ є Борис Петрівський – батько замначальника Миколаївського відділення поліції Пустомитівського відділу поліції ГУ НП у Львівській області Володимира Петрівського. Підставою для реєстраційних дій нотаріуса став договір купівлі-продажу, укладений між «Геотехнікою» та кіпрською компанією  «Ранокіо Лімітед» у липні 2018 року і посвідчений тією ж Гембарською. Компанія «Ранокіо Лімітед» як юридична особа припинила своє існування ще у вересні 2014 року, утім, закон не зобов’язує нотаріусів перевіряти, чи є кіпрська компанія діючою.

Провадження відкрите за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 361 ККУ  – «Несанкціоноване втручання в роботу електронно-обчислювальних машин, автоматизованих систем, комп’ютерних мереж чи мереж електрозв’язку».

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що 23 травня Нотаріальна палата України звернулась до Президента України Володимира Зеленського з приводу необхідності термінового усунення корупційних механізмів при здійсненні контролю за діяльністю нотаріусів у сфері державної реєстрації.

Крім того, Мінюст виказав свою позицію щодо мітингу нотаріусів через іспити.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей