МОЗ пропонує обмежити продаж електронних сигарет: Супрун про новий законопроект

14:40, 28 августа 2019
Це допоможе наблизити наше законодавство до європейських стандартів та зберегти здоров’я українців.
МОЗ пропонує обмежити продаж електронних сигарет: Супрун про новий законопроект
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

На днях була зафіксована перша смерть від важкої хвороби легенів серед людей, які використовують електронні пристрої для куріння чи вейпи. Це трапилося у штаті Іллінойс, США, повідомляє Уляна Супрун на своїй сторінці у Facebook з посиланням на Центр з контролю та профілактики захворювань в США (CDC).

Пацієнт помер внаслідок розвитку серйозної респіраторної хвороби, яку пов’язують саме з використанням електронних пристроїв. CDC повідомило, що зафіксовано близько 193 схожих випадків такого захворювання у 22 штатах протягом 2 місяців (з кінця червня до кінця серпня). Наразі триває розслідування причин усіх випадків.

Що саме спричинило цю хворобу, зараз невідомо, але її виникнення безпосередньо пов’язують з використанням електронних девайсів та речовин, які через них курять. Усі люди, у яких були зафіксовані симптоми, повідомили про регулярне або нещодавнє використання таких пристроїв.

Характерними були симптоми, такі як: кашель, задишка та втома, у деяких випадках блювота і діарея. У кількох найважчих випадках повідомлено про пошкодження легенів. Доказів, що ці симптоми мають інфекційне походження поки також немає. Водночас залишається незрозумілим, чи мають ці випадку одну причину чи це різні захворювання з подібними ознаками.

Поки всі ці факти збирають та досліджують, достеменно стверджувати нічого не можна. Потенційну загрозу вбачають у речовинах, що входять до складу рідин для заправки вейпів та інших електронних пристроїв для куріння. Є багато різновидів цих пристроїв та рідин, які мають велику кількість компонентів. Деякі з них можуть бути безпечними, деякі ні. Що саме вдихає людина під час куріння електронного пристрою чи вейпу — невідомо, як говорить Супрун.

Сьогодні ринок альтернативних сигарет — вейпів, електронних сигарет та різних пристроїв з начебто безпечними технологіями, такі як «heat-not-burn» або «нагрівання-не-горіння», постійно зростає. Їхні виробники запевняють, що ці технології безпечніші за звичайне куріння. Але це не так. Якісних незалежних досліджень, які б підтримували це твердження, наразі немає.

«Пам’ятайте, безпечних сигарет не існує. Тут детальне пояснення чому», — наголосила міністр.

Міністерство охорони здоров’я України пропонує на законодавчому рівні ввести визначення електронних сигарет, регулювати вміст компонентів, зокрема ароматизаторів, та обмежити продаж тютюну. Це допоможе зберегти здоров’я українців, а також наблизить наше законодавство до європейських стандартів.

Відповідний законопроект вже пройшов громадське обговорення, наразі експерти опрацьовують пропозиції.

Також Супрун повідомила, що можна підписати петицію на підтримку цього законопроекту.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла про те, що у МОЗ роз’яснили, чи потрібно вакцинувати дітей перед школою.

Крім того, ми писали про рекомендації Уляни Супрун щодо того, як подолати тривожність.

Також відомо, що у МОЗ скаржаться на тиск з боку правоохоронців.  

 

Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Telegram канал Sud.ua
Статус ограничено пригодных отменят: как это повлияет на мобилизацию
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва