Закон про оренду держмайна ухвалено Радою у другому читанні

14:32, 3 октября 2019
Законопроект передбачає суттєве удосконалення, спрощення і скорочення процедур оренди державного майна.
Закон про оренду держмайна ухвалено Радою у другому читанні
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У четвер, 3 жовтня, на пленарному засіданні Верховна Рада ухвалила законопроект №1055-1 «Про оренду державного та комунального майна».

Законопроект підтримали 263 народних депутати.

Законопроект про оренду державного та комунального майна передбачає суттєве удосконалення, спрощення і скорочення процедур оренди такого майна для досягнення прозорості та відкритості цього процесу, залучення широкого кола інвесторів до нього.

У проекті Закону України «Про оренду державного та комунального майна», як вказують його ініціатори, встановлено принципово новий порядок передачі державного та комунального майна в оренду та спрощено процедуру передачі в оренду об’єктів державної та комунальної власності.

Передача в оренду державного та комунального майна замість застарілої процедури проведення конкурсу буде здійснюватися шляхом продажу права оренди на майно державної та комунальної власності на електронному аукціоні в електронній торговій системі.

Законопроектом передбачається утворення двох переліків — «Перелік першого типу» (Перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду на аукціоні) або «Перелік другого типу» (Перелік об’єктів, щодо яких прийнято рішення про передачу в оренду без проведення аукціону).

Також визначено ключові етапи процедури передачі в оренду державного та комунального майна, що забезпечуватимуть прозорість, конкурентність та максимальну економічну віддачу державі та місцевим органам влади від надання свого майна в оренду.

Ініціатори законопроекту вважають, що його ухвалення дозволить оптимізувати законодавство з питань оренди державного і комунального майна, удосконалити механізми та процедури передачі державного та комунального майна в оренду, прискорити вказані процеси, підвищити економічну ефективність проведення аукціону права оренди та збільшити надходження до державного та місцевих бюджетів.

Під час підготовки законопроекту до другого читання профільний Комітет Ради  отримав до нього 97 поправок, з яких 59 було враховано.

Нагадаємо, що «Судово-юридична газета» повідомляла, що принесе відкриття ринку оренди державного і комунального майна.  

Крім того, ми писали, що пропонується у законопроекті про електронну систему торгів державним і комунальним майном

Також відомо, що в Україні хочуть спростити процедуру оренди держмайна.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська