Мін’юст полегшить доступ до правосуддя жителям Донецької та Луганської областей

20:35, 9 декабря 2019
У Києві обговорили важливість функціонування безоплатної правової допомоги.
Мін’юст полегшить доступ до правосуддя жителям Донецької та Луганської областей
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У понеділок, 9 грудня, у Києві презентували дослідження «Правова допомога в Донецькій та Луганській областях». Під час заходу обговорювали доступність безоплатної правової допомоги у Донецькій та Луганській областях, оцінку її якості з боку клієнтів та інших фахівців та рекомендації для її подальшого розвитку. Про це повідомила прес-служба Міністерства юстиції.

«Наше завдання — забезпечити право мешканців Донецької і Луганської областей на юридичний захист з боку держави. Полегшення доступу до правосуддя є однією з найбільших умов для того, щоб люди могли повертатись в нашу державу і в подальшому пов'язувати своє життя саме з Україною», — зазначила заступниця міністра юстиції України Валерія Коломієць.

Наголошується, що надання правової допомоги мешканцям цих регіонів має певні особливості, зокрема, через велику кількість внутрішньо переміщених осіб.

Згідно з даними,  у 2019 році до місцевих центрів з надання БВПД, що розташовані в усіх регіонах країни, звернулися понад 6,3 тис. «переселенців». З цієї кількості майже 3,8 тис. ВПО прийняли фахівці системи БПД Донеччини та Луганщини.

Основні причини, які змусили ВПО звернутися по правову допомогу, це проблеми з отриманням або нарахуванням пенсії, субсидій, порушення трудового законодавства, отримання спадку, різноманітних пільг, сплати аліментів, отримання необхідних документів та свідоцтва, оформлення інвалідності тощо.

У висновках незалежних експертів зазначено, що якість наданої правової допомоги високо оцінюється з боку клієнтів системи БПД та інших фахівців. На додаток до стандартів якості БПД мають з’явитися сучасні механізми, які гарантуватимуть належні правові послуги. Серед них – запровадження інструменту «peer review» для оцінки роботи юристів.

У рекомендаціях йдеться про «вивчення можливостей для надання первинної та вторинної правової допомоги в режимі онлайн». Система БПД запроваджує проект «Правова допомога у смартфоні». Наразі  у процесі розробки додаток, який надаватиме користувачу коротку консультацію або направлятиме до юриста.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про  нові процедури банкротства. Зокрема, на сьогодні в Україні перевели всі продажі майна банкрутів на систему ProZorro. 

Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Telegram канал Sud.ua
Закон о мобилизации: последствия для военнообязанных, что будет с отсрочкой
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду