Система охорони здоров’я – новації та перспективи: у Кабміні розповіли про амбіційні плани

20:10, 30 декабря 2019
На фінансування медичних гарантій для населення у 2020 році в Державному бюджеті закладено 72 млрд грн.
Система охорони здоров’я – новації та перспективи: у Кабміні розповіли про амбіційні плани
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

У Кабінеті міністрів України розповіли про основні досягнення уряду у сфері охорони здоров’я. Серед них – створення онлайн-інструменту «Доступні ліки» та запровадження єдиного госпітального округу на всю область. Про це йдеться у повідомленні прес-служби Кабміну.

У 2019 році для досягнення цілей уряд ухвалив низку новаційних рішень.

Зокрема, запроваджено новий підхід – єдиний госпітальний округ на всю область, що дозволить максимально ефективно спланувати  спроможну мережу медичних закладів для доступу пацієнтів до якісної медичної допомоги.

До того ж, створено онлайн-інструмент «Доступні ліки», завдяки якому українці можуть знайти всі аптеки, що є у радіусі 7 км від медичних закладів, де працюють сімейні лікарі, педіатри та терапевти.

Окрім того, у 2020 році реформа охорони здоров’я стане однією з пріоритетних напрямків діяльності уряду. Заплановані цілі у цій галузі передбачені концепцією державної політики з відповідним планом та термінами реалізації.

Важливим рішенням є ухвалення Програми медичних гарантій для населення, яка запрацює з 1 квітня 2020 року та діятиме для всіх видів допомоги: первинної, спеціалізованої, високоспеціалізованої, екстреної, паліативної, медичної реабілітації та реімбурсації ліків. Держава фінансуватиме такі послуги через Національну службу здоров'я України, на що у Державному бюджеті закладено 72 млрд грн.

Крім того, новацією є запровадження моделі «гроші ходять за пацієнтом» і для спеціалізованої медичної допомоги. «Це означає, що держава фінансуватиме медпослуги, а не заклади», – підкреслив Прем’єр-міністр  Олексій Гончарук та додав, що при таких змінах питань щодо заборгованості зарплати лікарям більше не виникатиме.

Додамо, міністерство охорони здоров’я відповідно до Програми дій уряду реалізовує три цілі: 2.1. «Люди менше хворіють»; 2.2. «Люди, які захворіли, швидше одужують»; 2.3. «Люди довше живуть».

Документ виставлено на обговорення до  офіційного затвердження. Усі зацікавлені особи по кожній з концепцій можуть дати зворотний зв'язок.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, як народні депутати планують продовжити медичну реформу.

Також ми повідомляли, що Верховна Рада ухвалила закон щодо невідкладних заходів у сфері охорони здоров’я. 

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва