Комітет Ради розпочав розгляд проекту закону «Про медіа»

11:36, 14 января 2020
Народні депутати прийняли рішення продовжити розгляд проекту закону 17 січня.
Комітет Ради розпочав розгляд проекту закону «Про медіа»
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Комітет з питань гуманітарної та інформаційної політики 13 січня на своєму засіданні розглянув і підтримав проект Постанови «Про стан соціального захисту дітей та невідкладні заходи, направлені на захист прав дитини в Україні» (№2672). Про це повідомляється на офіційному сайті Ради.

Проект Постанови передбачає комплекс заходів, спрямованих на поліпшення становища українських дітей та удосконалення діяльності центральних та місцевих органів виконавчої влади з питань забезпечення та дотримання прав дитини в Україні. Заходи були напрацьовані за підсумками слухань у Комітеті на тему: «Про стан соціального захисту дітей та невідкладні заходи, направлені на захист прав дитини в Україні», які відбулися 18 грудня 2019 року.

Також під час засідання Комітет розпочав розгляд проекту закону «Про медіа» (№2693), зареєстрований 27 грудня 2019 року.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко запропонував розпочати обговорення законопроекту 13 січня, хоча термін подання альтернативних проєктів закону збігає лише 16 січня, оскільки документ дуже об’ємний — містить 124 статті — і на одному засіданні обговорити і основний, і можливі альтернативні проекти не буде можливості.

Він також повідомив, що законопроект був розглянутий профільним підкомітетом, який врахував цілий ряд пропозицій, запропонованих народними депутатами. Головне експертне управління Апарату Верховної Ради вже надало свій висновок щодо проекту.

Голова Комітету нагадав: «Даний законопроект об'єднує кілька законів, прийнятих в середині дев’яностих років. По суті, він оновлює законодавчу базу і вміщує ці кілька законів в одному. Також він намагається дати відповіді на виклики, які сьогодні існують. Зокрема, вперше робиться спроба регулювання інтернет-простору, яке існує в багатьох європейських країнах, а в Україні не існує взагалі».

Член Комітету народний депутат Микола Княжицький, виступаючи під час обговорення, зауважив, що загалом задоволений законопроектом, і подякував працівникам секретаріату та колегам за узгодження більшості його положень. Водночас, за його словами, залишились чотири неузгоджених питання: «щодо блокування онлайн контенту, реєстрації іноземних сайтів; відсутність контролю за фінансовою прозорістю; відсутність правових наслідків визнання структури власності непрозорою і зміна підходів до формування переліку осіб, які загрожують нацбезпеці».

Микола Княжицький поінформував, що фракція політичної партії «Європейська солідарність», до якої він належить, планує подати альтернативний проект закону «Про медіа».

Свої зауваження до пропонованого проекту закону висловили також інші члени Комітету. Зокрема, член депутатської фракції політичної партії «Опозиційна платформа — за життя» Ренат Кузьмін поставив авторам законопроекту ряд запитань, що стосувалися уточнення понять, які використовуються у документі.

Народні депутати наголошували на необхідності обговорення законопроекту у професійній спільноті, а також використанні чіткіших формулювань з метою усунення можливості різних трактувань.

Голова Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Олександр Ткаченко висловив сподівання, що проект закону буде доопрацьований під час підготовки до другого читання.

Олександр Ткаченко наголосив, що даний проект непростий і має пройти публічне обговорення. «Поспіху немає — ми готові до публічного обговорення», — сказав він.

Народні депутати вирішили продовжити розгляд проекту закону на наступному засіданні Комітету, яке відбудеться у п’ятницю, 17 січня, о 15:30.

Раніше «Судово-юридична газета» ми аналізували особливості законопроекту №2693 «Про медіа». 

Також ми писали про Закон про медіа в Україні: нардеп роз’яснила низку положень.

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська