Закони без обговорення і за 6 хвилин: депутати пропонують змінити регламент Ради

10:51, 29 января 2020
Депутати роздягатимуть закони без обговорення і за 6 хвилин.
Закони без обговорення і за 6 хвилин: депутати пропонують змінити регламент Ради
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До парламенту було внесено законопроект №2796 від 20 січня 2020 року «Про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо розгляду невідкладних законопроектів», який передбачає ухвалення невідкладних законопроєктів протягом 6 хвилин. Про це 28 січня повідомила народний депутат від «Європейської Солідарності» Ніна Южаніна у Facebook.

Документ передбачає, що законопроект, визначений як невідкладний, підготовлений до другого читання, щодо якого надійшло подання про його підтримку, підписане 226 народними депутатами, планується розглядати за особливою процедурою, а саме: виступ голови комітету або представника від головного комітету тривалістю до 3 хвилин; виступи представників від кожної депутатської фракції (депутатської групи) тривалістю до 3 хвилин; відкрите поіменне голосування щодо прийняття законопроекту у редакції, що пропонується головним комітетом.

«Ось так буквально за 6 хвилин слуги народу збираються приймати в цілому закони, за якими потім житиме ціла країна, тільки через те, що законопроекти мають статус невідкладних.

Я вже звертала увагу на те, що позбавлення народних депутатів можливості обговорення поправок до законопроектів, а їх колег — можливості вникнути в суть питання при розгляді законопроектів, які є важливими, хоч і не завжди профільними, фактично означає, що робота в сесійній залі перетвориться на формальність — визначення шляхом голосування», — зазначила Южаніна.

Вона не розуміє, що заважає монобільшості і без цього приймати закони пачками в турборежимі, «який вони наглядно продемонстрували всьому суспільству впродовж кількох останніх місяців?».

«Що заважає приймати законопроекти фракції, в якій представників достатньо для того, щоб ухвалити будь-яке рішення навіть без залучення представників інших фракцій і груп? Що це загалом за чергове «свято демократії», яке нам знову намагатимуться подати як оптимізацію законотворчого процесу?» — додала Южаніна.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що у Верховній Раді планують обмежити максимальний рівень зарплат у держсекторі.

Крім того ми писали про оклади держслужбовців у 2020 році.

Також ми писали, що Вища рада правосуддя оприлюднила рішення щодо проведення конкурсів на посади держслужбовців в органах системи правосуддя.

 

XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Telegram канал Sud.ua
XX съезд судей Украины – онлайн-трансляция – день первый
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська