Як адміністративно-територіальна реформа вплине на український нотаріат: роз’яснення НПУ

10:19, 18 июня 2020
Нотаріальна палата підготувала інформаційний лист щодо запланованого урядом скорочення кількості районів.
Як адміністративно-територіальна реформа вплине на український нотаріат: роз’яснення НПУ
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Реформа адміністративно-територіального устрою України безпосередньо вплине на органи нотаріату. Тому Нотаріальна палата підготувала Інформаційний лист про відповідні зміни. 

В листі йдеться про заплановане урядом скорочення кількості районів (проект Постанови КМУ № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів» та проект Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів» № 3651).

Нижче наводимо повний текст Інформаційного листа Нотаріальної палати України «Щодо проекту реформи адміністративно-територіального устрою України».

Відповідно до пункту 29 статті 85 Конституції України, утворення і ліквідація районів, встановлення і зміна меж районів і міст, віднесення населених пунктів до категорії міст, найменування і перейменування населених пунктів і районів належить до повноважень Верховної Ради України. Реалізація зазначеного повноваження призводить до зміни адміністративно-територіального устрою, який є територіальною основою для організації та діяльності місцевих органів державної влади, органів місцевого самоврядування.

12 червня 2020 року  Кабінет міністрів України (далі – КМУ) затвердив проєкт реформи адміністративно-територіального устрою України, і 15 червня 2020 року у  Верховній  Раді  України було зареєстровано:

– проект Постанови КМУ № 3650 «Про утворення та ліквідацію районів» (далі – проект Постанови 3650);

– проект Закону  «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань діяльності та організації органів державної влади, органів місцевого самоврядування у зв’язку з утворенням (ліквідацією) районів» за р. № 3651 (далі – проект Закону 3651).

Запропоновані урядом проекти  нових переліків територій об’єднаних територіальних громад та районів України мають бути проголосовані  і затверджені  Верховною  Радою України.

У зв’язку з цим Нотаріальна палата України зазначає таке.

Що передбачають запропоновані урядом зміни?

Проект Постанови 3650 передбачає скорочення кількості районів з 490 до 129 та їх утворення в Автономній Республіці Крим та областях  (з них 17 на тимчасово окупованій території АРК, Донецької та Луганської областей).  Передбачається, що Постанова набере чинності з дня наступного за днем публікації, окрім тимчасово окупованої території.

Проект Закону 3651 визначає механізм врегулювання питання здійснення реорганізації місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування в Україні у разі утворення та ліквідації районів.

Передбачається, що Закон набере чинності з дня наступного за днем публікації, для окремих питань визначені перехідні періоди (про них йтиметься нижче).

Проект Закону 3651 не містить змін до Закону України «Про нотаріат».

 Вплив на органи нотаріату

Відповідно до статті 13-1 Закону України «Про нотаріат», нотаріальний округ – територіальна одиниця, в межах якої нотаріус здійснює нотаріальну діяльність і в межах якого знаходиться державна нотаріальна контора, в якій працює державний нотаріус, або робоче місце (контора) приватного нотаріуса.

Нотаріальні округи визначаються відповідно до адміністративно-територіального устрою України. У містах з районним поділом округом діяльності нотаріуса є вся територія міста. У разі зміни адміністративно-територіального поділу України, в результаті якого розташування робочого місця (контори) приватного нотаріуса увійшло до іншого нотаріального округу, нотаріальна діяльність відповідних нотаріусів повинна бути зареєстрована в цьому нотаріальному окрузі.

Нотаріус не вправі здійснювати нотаріальну діяльність за межами свого нотаріального округу, за винятком заміщення інших нотаріусів у випадках, передбачених цим Законом.

Частиною  першою статті 17 Закону  України «Про нотаріат» визначено, що державні нотаріальні контори створюються і ліквідуються Міністерством юстиції України, а отже і внесення змін до найменування державної нотаріальної контори буде здійснюватися Міністерством юстиції України.

Щодо порядку реєстрації приватної нотаріальної діяльності, то він визначається статтею 24 Закону України «Про нотаріат» та Положенням про порядок реєстрації приватної нотаріальної діяльності та заміщення приватного нотаріуса, затвердженим наказом Міністерства юстиції України від 22 березня 2011 року №871/5 (далі – Положення).

Діюче Положення  не передбачає спеціальної процедури реєстрації при зміні адміністративно-територіального поділу.

Згідно з пунктом 2.4. Положення, у разі  припинення  приватним  нотаріусом  нотаріальної діяльності  в одному нотаріальному окрузі та у зв’язку з подальшою  реєстрацією нотаріальної діяльності в іншому нотаріальному  окрузі,  до реєстраційної справи долучається довідка відповідного  територіального органу Міністерства  юстиції  за попереднім місцем реєстрації  нотаріальної  діяльності про дату прийняття нотаріусом  присяги, а також  довідка про  факт  належного виконання наказу  територіального органу   Міністерства юстиції   щодо  передачі документів,  що  зберігаються  в  архіві  приватного нотаріуса, на зберігання  до  державного  нотаріального архіву, знищення печатки приватного  нотаріуса та передачі спеціальних бланків нотаріальних документів.

Таким чином, після набрання чинності вказаними вище нормативними актами відбудеться зміна адміністративно-територіального поділу України, а значна частина робочих місць (контор) увійдуть до інших нотаріальних округів і, можливо, потребуватимуть реєстрації в новому нотаріальному окрузі.

Також відповідної заміни, можливо, потребуватимуть бланки, вивіски, печатки тощо.

Вказані вище проекти передбачають надання 3-місячного терміну міністерствам для напрацювання нормативно-правових актів.

Нотаріальна палата України буде ініціювати створення спеціального порядку перереєстрації існуючих  робочих місць нотаріусів та нотаріальних контор в новостворених нотаріальних округах за спрощеною процедурою.

Щодо реєстрації місця проживання громадян та зміни місцезнаходження юридичних осіб

Переоформлення даних про місцезнаходження юридичних осіб та місце проживання (перебування) фізичних осіб у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів буде здійснюватися одночасно із вчиненням зазначеними особами правочинів, які передбачають використання відповідних даних, або за заявою такої особи (уповноваженого органу такої особи — для юридичних осіб) шляхом внесення відповідних записів до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань та/або баз даних (документів), які підтверджують реєстрацію місця проживання (перебування) фізичної особи.

Зміна ідентифікаційних даних суб’єктів права, інших даних та/або відомостей про нерухоме майно у зв’язку із утворенням (ліквідацією) районів здійснюється за заявою власника або іншого правонабувача шляхом внесення відповідних записів до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

НПУ і надалі буде уважно стежити за розглядом у  Верховній  Раді України  вищевказаних проектів  Постанови № 3650  та  Закону № 3651 і оперативно реагувати на  недопущення погіршення професійних прав нотаріусів та гарантій нотаріальної діяльності.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про позицію НПУ щодо закону про публічні закупівлі. 

Також ми наводили позицію НПУ щодо законопроекту про медіацію. 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва