Трансформація місцевих в окружні прокуратури: обговорили головні аспекти

14:28, 29 ноября 2020
За словами Ірини Венедіктової, ОГП системно підходить до створення окружних прокуратур.
Трансформація місцевих в окружні прокуратури: обговорили головні аспекти
Джерело фото: VenediktovaIryna / facebook.com
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що у Тренінговому центрі був мозковий штурм щодо функціональних, структурних та територіальних аспектів створення окружних прокуратур. Про це вона заявила на своїй сторінці у Facebook.

«Невдовзі вони замінять місцеві, прокурори яких наразі проходять атестацію. Уже 3 грудня розпочнуться співбесіди у 4170 прокурорів місцевих прокуратур, які успішно пройшли перші два етапи.

Трансформація місцевих в окружні прокуратури має принести максимум користі для роботи. Саме тому окрім нової моделі та типової організаційної структури, дискутували сьогодні про принципи розташування прокуратур, щоб мережа працювала ефективно і була зручною для людей. 

Нині в Україні функціонує 155 місцевих прокуратур та 30 прирівняних до них військових прокуратур гарнізонів, у яких створено 319 відділів.

Команда Офісу Генерального прокурора ретельно опрацьовує питання, пов’язані з переліком і територіальною юрисдикцією майбутніх окружних прокуратур.

Важливий фактор – для належної реалізації повноважень, органи прокуратури мають ефективно взаємодіяти з іншими правоохоронними органами і мати безпосередній зв’язок із судовою системою. На даний час єдиний територіальний принцип утворення судових та правоохоронних органів низової ланки відсутній і його ми маємо виробити в діалозі із Державною судовою адміністрацією та Міністерством внутрішніх справ.

Крім цього, у державі триває адміністративно-територіальна реформа. Ліквідовано 490 районів та визначено адміністративні центри і затверджено межі нових 129 районів.

Ми намагались врахувати обидва аспекти під час розробки проєкту переліку окружних прокуратур, а також орієнтували керівників обласних прокуратур у першу чергу звертати увагу на нові межі районів при визначенні кількості окружних прокуратур та їх територіального розташування у межах областей. 

Дякую нашим партнерам Офісу Ради Європи в Україні та компанії “PricewaterhouseCoopers” за експертну підтримку і сприяння в організації брейнсторму. Ми вже маємо гарний досвід співпраці – влітку ми провели функціонально-організаційний аналіз регіональних і місцевих прокуратур і на його основі вже напрацювали нові підходи до роботи. В таких спільних дискусіях тепер ми їх вдосконалюємо», — йдеться у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що Ірина Венедіктова викликала керівництво НАБУ та САП на нараду

Також Ірина Венедіктова обговорила реформу прокуратури в Україні з Крістіною Квін.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Литвиненко
    Олександр Литвиненко
    секретар Ради національної безпеки і оборони України
  • Наталя Бжассо
    Наталя Бжассо
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Володимир Біоносенко
    Володимир Біоносенко
    голова Миколаївського окружного адміністративного суду
  • Василь Кузь
    Василь Кузь
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Тетяна Фетісова
    Тетяна Фетісова
    суддя Черкаського апеляційного суду