Ірина Венедіктова відзвітувала за рік своєї роботи на посаді Генпрокурора

19:28, 17 марта 2021
«За рік ми змінились зсередини, подолали чимало бар’єрів, поставили ще більше нових планок самі собі, але головний із них – людська довіра», — зазначила Генпрокурор.
Ірина Венедіктова відзвітувала за рік своєї роботи на посаді Генпрокурора
Джерело фото: facebook.com/VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що було зроблено за рік її роботи у відомстві. Заява з’явилась на її сторінці у Facebook.

«Рівно рік тому мені довірили відповідати за справедливість і дотримання законності в нашій державі. Кожного дня я робила все, щоб цю довіру виправдати.  

Для прокуратури цей рік був періодом трансформацій, для мене особисто - внутрішнього зростання. Я прийшла в інституцію на етапі великого кадрового очищення та структурних змін. Ми провели атестацію прокурорів регіональних прокуратур – успішне її проходження стало для них квитком до нових обласних прокуратур. А цього тижня в Україні з’явився новий вид прокуратур – окружні, де працюватимуть прокурори місцевих прокуратур, що довели свою компетентність і доброчесність. 

До нас прийшла «свіжа кров» - 115 спеціалістів з-поза системи, які здолали добір. При цьому ми суттєво оптимізували адміністративний штат по всій інституції – тепер у прокуратурі на 350 керівників менше, що дозволить заощаджувати до 100 мільйонів гривень на рік.

Ми допомогли запустити незалежний конкурс на посаду керівника САП – сьогодні стартувало тестування кандидатів. Серед них, сподіваюсь, майбутній найефективніший антикорупційний прокурор України.

Вперше в історії прийнята Стратегія розвитку органів прокуратури і наступний наш челендж – розробка масштабної Концепції розвитку кримінальної юстиції та органів правопорядку.

У структурі Офісу Генпрокурора додався новий самостійний підрозділ із захисту інвестицій для недопущення фактів протиправного втручання в бізнес з боку правоохоронних органів.

Також торік розширено на всю Україну пілотний проект відновного правосуддя для неповнолітніх – це важлива програма, яка дозволить вивести з кримінального переслідування близько 1,5 тисячі дітей.

Можемо пишатися, що в повній мірі відновили координаційну роль прокуратури. За рік 6 координаційних і спільних нарад, тоді як у попередні було в середньому по одній. Зокрема, вперше за 10 років проведена масштабна координаційна нарада із протидії катуванням правоохоронцями. І така консолідація і мобілізація зусиль дала результат – у 13 разів більше повідомлень про підозру у катуванні правоохоронцям, ніж за попередній рік. 

За цей рік маємо чимало таких «у рази». Ця, здавалося б, суха мова цифр – це щоденна робота кожного прокурора, яким я вдячна за невтомну працю на результат: 

- У 3 рази зросла кількість викритих організованих груп та злочинних організацій із міжрегіональними зв’язками, у 4 рази – на етнічній основі, у 2 – з транснаціональними зв’язками.  Загалом більше ніж на третину більше знешкоджених організованих груп та злочинних організацій  - 504, а також викритих банд -  20.

- У 3 рази зросла кількість осіб, яким повідомлено про підозру та направлених до суду обвинувальних актів у справах Майдану.

- У 5 разів збільшено суми пред’явлених позовів у бюджетній сфері - 4 млрд грн, у 11,5 разів збільшилася сума, на яку судами відкрито провадження у справах за позовами прокурора у сфері охорони навколишнього природного середовища - 2,7 млрд грн, у 7,6 разів – у бюджетній сфері - 5,5 млрд грн, у 2,5 рази – з питань захисту прав дітей - 2 млрд грн.

- У 2 рази збільшилася сума, на яку задоволено позови прокурорів - 21 млрд грн. Майже у 6 разів зросла сума, на яку задоволено позови прокурора про відшкодування шкоди, заподіяної кримінальними правопорушеннями - 342 млн грн, у 5 разів – з питань охорони навколишнього природного середовища - 1,5 млрд грн та у 4 рази – з питань захисту прав дітей.

- Повернуто державі та попереджено незаконне вибуття більше 30 тисяч гектарів земель.

Із надважливих перемог цьогоріч - підтвердження судом апеляційної інстанції вироку колишньому Президенту України за держзраду, а також перша за роки незалежної України спецоперація з документування форм і методів діяльності спецслужб РФ - викриття колишнього першого заступника керівника центру спецоперацій «А» СБУ, який на замовлення російських спецслужб готував вчинення терористичного акту та передавав держтаємниці країні-агресору.

Нарешті після 2 років слідства у суді справа щодо замовників та організаторів нападу на Катерину Гандзюк, серед яких голова Херсонської обласної ради і колишній помічник депутата цієї ради. Обидва вони наразі під вартою.

Ми планомірно руйнуємо касту недоторканих - про підозру повідомлено 4 народним депутатам України діючого скликання та ще стосовно 2 народних обранців обвинувальні акти скеровано до суду.

Вперше мною повідомлено про підозру за «кнопкодавство» одному з народних депутатів України, який проголосував замість колеги.

Повідомлено про підозру також Голові Конституційного суду України у вчиненні двох кримінальних правопорушень проти правосуддя.

Зрушилась із мертвої точки справа так званої групи «Приватбанку». Я увійшла до групи прокурорів у січні й от за останній місяць санкціонувала уже 5 підозр топ-менеджерам фінустанови. Перший епізод зі збитками 136 мільйонів гривень, а вже другий – розтрата 8,2 млрд грн. 

Ми кинули виклик олігархату - торік Офіс Генпрокурора передав до АРМА арештоване майно у провадженні про розтрату понад 2,5 млрд грн коштів банку «Фінанси та Кредит». Це активи, що належали кінцевому бенефіціарному власникові банку: корпоративні права, грошові кошти та 26 об'єктів нерухомості. 

Із довгоочікуваного і болючого для всієї країни – історичне для нас повідомлення прокурора Міжнародного кримінального суду про завершення попереднього вивчення ситуації в Україні, яке тривало з вересня 2015 року. За результатами розгляду аналітичних повідомлень, які надсилав до МКС Офіс Генпрокурора, отримано очікуване підтвердження, що дійсно в окупованих Криму та Донбасі мають місце воєнні злочини та злочини проти людяності і це є юрисдикцією Гаагського трибуналу. Цього року очікується початок повноцінного розслідування фактів вчинення таких злочинів.

За рік ми змінились зсередини, подолали чимало бар’єрів, поставили ще більше нових планок самі собі, але головний із них – людська довіра. Це мій орієнтир для нової прокуратури, яку ми будуємо», — сказано у повідомленні.


Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Венедіктова обговорила з прокурорами реформу та підбила підсумки 2020 року.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки