Корупція в оборонній сфері: справу про розкрадання скерували до ВАКС

19:35, 26 апреля 2021
Правопорушення виявлено під час проведення досудового розслідування кримінального провадження стосовно ухилення від сплати податків на суму майже 50 млн гривень на постачанні комплектуючих до військової техніки.
Корупція в оборонній сфері: справу про розкрадання скерували до ВАКС
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

До суду скеровано акт про обвинувачення особи в отриманні неправомірної вигоди за забезпечення надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги у сумі 7 млн гривень від Державної компанії на користь ДП «Житомирський бронетанковий завод». Про це повідомляє САП.

Так, за версією слідства вказана особа у 2016 році була залучена до злочинної схеми постачання комплектуючих для військової техніки до державних підприємств Державного концерну «Укроборонпром» з ухиленням від сплати податків з таких операцій, котру розробили двоє громадян, які фактично здійснювали керування товариством «Оптимумспецдеталь».

У 2016 році організатори схеми звернулися до вищевказаної особи, близький родич якої на той час обіймав посади в Раді національної безпеки і оборони України та в Міжвідомчій комісії з питань оборонно-промислового комплексу, аби той вплинув на прийняття генеральним директором Державної компанії з експорту та імпорту продукції і послуг військового та спеціального призначення «Укрспецекспорт» рішення щодо надання безвідсоткової поворотної фінансової допомоги у сумі 7 млн гривень від Державної компанії на користь ДП «Житомирський бронетанковий завод». Планувалося, що за ці кошти держпідприємство сплатило б свої фінансові зобов’язання товариству "Оптимумспецдеталь" у договорах на постачання товарів.

«Результатом виконання цих домовленостей, на які впливали родинні зв'язки особи, стало перерахування коштів спочатку на рахунки ДП «ЖБТЗ», а потім на рахунки ТОВ «Оптимумспецдеталь» у сумі 7 100 196 гривень», — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що після легалізації отриманих коштів, особа за свої «послуги» отримала неправомірну вигоду, еквівалентну 950 тис. гривень.

На сьогодні досудове розслідування у вказаному провадженні закінчено. Обвинувальний акт за ч. 2 ст. 369-2 КК України скеровано до Вищого антикорупційного суду для розгляду по суті.

«Вказане правопорушення виявлено під час проведення досудового розслідування кримінального провадження стосовно ухилення від сплати податків на суму майже 50 млн гривень на постачанні комплектуючих до військової техніки», — зауважили в САП.

Раніше «Судово-юридична газета» писала про валютний хабар за сприяння в уникненні відповідальності: посадовця Київської ОДА затримано «на гарячому».

Додамо, на Житомирщині митник «погорів» на хабарі за лояльність.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді