В Україні з’явилася нова мапа нотаріальних округів

14:57, 7 июня 2021
Нова мапа нотаріальних округів максимально наближена до потреб суспільства у ефективному доступі до нотаріальних дій та реєстраційних послуг і мінімізує ризики виникнення кадрового дефіциту.
В Україні з’явилася нова мапа нотаріальних округів
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Із метою приведення у відповідність нормативно-правових актів, які регулюють діяльність нотаріусів, за постановою Верховної Ради України «Про утворення та ліквідацію районів» від 17.07.2020 № 807-IX, Міністерство юстиції України змінило профільне нормативне регулювання. Зокрема, з огляду на укрупнення районів було скасовано наказ Мін’юсту 04.03.2016 № 638/5 «Про затвердження Переліку нотаріальних округів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі» та затверджено Перелік нотаріальних округів в Автономній Республіці Крим, областях, містах Києві та Севастополі.

Про це повідомляє пресслужба Офісу протидії рейдерству.

«Реалізовуючи ці зміни, ми намагалися досягти балансу інтересів громадян та об’єднаних територіальних громад, зберігши при цьому професію нотаріуса», - зазначає заступник Міністра юстиції з питань державної реєстрації Ольга Оніщук.  

Повідомляють, що нова мапа нотаріальних округів максимально наближена до потреб суспільства у ефективному доступі до нотаріальних дій та реєстраційних послуг і мінімізує ризики виникнення кадрового дефіциту. В укрупнених районах працюватиме більша кількість нотаріусів, тому регіонів, які не матимуть належного доступу до нотаріальних дій, не залишиться.

«Ми свідомо вирішили визначити «географію» вчинення нотаріальних дій і надання реєстраційних послуг нотаріусами на рівні районів та міст обласного значення, і не розширювати її до обласного масштабу, аби зберегти «сільський» нотаріат. Адже укрупнення адміністративно-територіальних одиниць і концентрація ділової активності на рівні обласного центру може призвести до масової «міграції» професійних кадрів до великих міст, фактично знищивши «сільський» нотаріат», - кажуть в Офісі.

Аби нотаріат функціонував без перебоїв, Міністерство передбачило спрощену процедуру реалізації змін. Вона передбачає, що нотаріусу не потрібно проходити сертифікацію робочого місця, здавати архів. Нотаріус має лише протягом місяця подати заяву (в паперовому чи електронному форматі) до відповідного міжрегіонального управління Мін’юсту, отримати реєстраційне посвідчення про зміну округу, знищити печатку і виготовити нову.

«Ми доклали максимум зусиль, аби не створювати зайві процедурні труднощі і формальні перепони для нотаріусів, які вже незабаром одними із перших опиняться на «передовій» запуску ринку землі!», - підсумовує заступник О. Оніщук.

Також «Судово-юридична газета» писала, що приватним виконавцям хочуть дозволити стягувати адмінштрафи: подробиці законопроекту.

Додамо, що ми писали, як отримати інформацію з державних реєстрів.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Сегодня день рождения празднуют
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва