В Україні розробляють Концепцію розвитку кримінальної юстиції та системи органів правопорядку

11:50, 6 июля 2021
Концепція потрібна для ефективності і довіри громадян.
В Україні розробляють Концепцію розвитку кримінальної юстиції та системи органів правопорядку
Джерело фото: facebook.com/VenediktovaIryna
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Генеральний прокурор України Ірина Венедіктова повідомила, що наразі створюється нова Концепція розвитку кримінальної юстиції та системи органів правопорядку. Про це вона зазначила на своїй сторінці у Facebook.

«Нові орієнтири для ефективності і довіри громадян – створюємо Концепцію розвитку кримінальної юстиції та системи органів правопорядку

Наша мета – візія до 2030 року створення збалансованої і злагодженої системи, що сприятиме запобіганню злочинності та зменшенню її рівня, покращенню якості і скороченню строків слідства та судового розгляду, підвищенню доступу громадян до правосуддя.

Провели міжвідомчу нараду з обговорення проекту Концепції з представниками профільного комітету Верховної Ради, Офісу Президента, РНБО, МВС, ДБР, СБУ, ДФС. Збираємо позиції щодо актуальних питань кримінальної юстиції України, удосконалення взаємодії органів правопорядку, реформування кримінального процесуального законодавства, щоб закласти в новий програмний документ. 

Попередній Концепції реформування кримінальної юстиції України уже 13 років. Більшість її положень втілені: прийнятий новий КПК України; запроваджено інститут кримінальних проступків; розпочала роботу система безоплатної правової допомоги; започатковано функціонування національного превентивного механізму та служби пробації; створено спеціальний орган антикорупційних розслідувань, а також окремий орган з розслідування економічних злочинів тощо.

Однак настав час нових підходів - змінилися криміногенна ситуація, структура злочинності, моделі економічних відносин, триває військовий конфлікт на Сході України і окупація окремих територій України.

Тому Офіс Генпрокурора виступив платформою для напрацювання концептуального бачення розвитку кримінальної юстиції та системи органів правопорядку. Наразі над документом працюють  також Рада національної безпеки та оборони України, міжнародні експерти та представники громадськості, правоохоронні органи, міністерства та відомства, долучатимуться інші органи правопорядку, судові органи, адвокатура, депутатський корпус.

Складовою роботи над Концепцією стане і проведення соціологічного дослідження рівня та стану злочинності в Україні, підготовка до якого наразі триває», — сказано у повідомленні.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Зеленський присвоїв звання Заслужений юрист України.

Крім того, Ірина Венедіктова відзначила працівників ОГП нагородами.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал та на Twitter, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Telegram канал Sud.ua
Действительно ли 2 млн человек рискуют оказаться в розыске в результате нового закона о мобилизации – прямой эфир
Главное о суде
Сегодня день рождения празднуют
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси