Суддя КАС ВС Альберт Єзеров розповів про застосування Конституції в адміністративному судочинстві

20:25, 23 февраля 2021
Відбувся вебінар, присвячений застосуванню Конституції України під час здійснення адміністративного судочинства.
Суддя КАС ВС Альберт Єзеров розповів про застосування Конституції в адміністративному судочинстві
Джерело фото: Вища рада правосуддя
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

Суддя Касаційного адміністративного суду у складі Верховного Суду Альберт Єзеров 18 лютого провів вебінар, присвячений застосуванню Конституції України під час здійснення адміністративного судочинства. Про це повідомляє пресцентр Верховного Суду.

Захід організований Верховним Судом спільно з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України та Асоціацією правників України.

Суддя зазначив, що правосуддя є цінним за своєю формою та змістом тільки тоді, коли воно здатне забезпечити ефективне поновлення порушеного права.

«Конституційно-правові перетворення формують нові виклики для національного правозахисного механізму, даючи судам новітній правозастосовний інструментарій для забезпечення реалізації прямої дії норм Конституції в повсякденному правозастосуванні. Проте дієвість новел можливо забезпечити лише за умови окреслення методологічних особливостей використання таких процесуальних засобів і розкриття ключових принципів їх імплементації», - повідомив він.

Він зазначає, що проблема захисту конституційних прав людини саме з погляду розуміння судами їхньої природи як фундаментальних набуває актуальності, що потребує належного осмислення підходів до застосування Конституції як основи під час здійснення правосуддя.

Доповідач наголосив на тому, що феномен Конституції не вичерпується лише її текстом. Конституція становить систему базових цінностей, покликаних обмежувати будь-які прояви свавілля публічної влади задля гарантій людських прав.

«Суди під час застосування правових норм, зокрема й конституційних, забезпечують реальний зв’язок між соціальними відносинами та юридичними нормами. Вони конкретизують і деталізують загальні норми, розкривають зміст оцінених правових понять. Безпосереднє застосування конституційних приписів судами неможливе без їхнього судового тлумачення», - зазначив Альберт Єзеров.

Обставинами, які викликають необхідність судового тлумачення, є:

  • наявність Конституції;
  • розходження між нормами Конституції та політико-правовою дійсністю;
  • виникнення у суб’єктів права неоднозначного розуміння конституційних норм;
  • прагнення забезпечити самій Конституції еволюційний шлях розвитку.

Також суддя розповів, що відповідно до ст. 129 Конституції України суди зобов’язані вирішувати спори, керуючись верховенством права. Водночас, відповідно до процесуального законодавства суд застосовує принцип верховенства права з урахуванням судової практики Європейського суду з прав людини.

Окрім того, доповідач висвітлив практику судів щодо застосування норми Конституції України як норми прямої дії (ч. 4 ст. 7 КАС України). 

Під час вебінару значну увагу було приділено судовій практиці щодо перегляду справ за виключними обставинами після рішення Конституційного Суду України, дії рішень КСУ в часі, зупинення провадження в адміністративній справі на час конституційного провадження.

«Конституція України буде реальною лише за активної позиції судів щодо застосування її положень під час розв’язання спорів, а суди посідатимуть чільне місце в системі розподілу влади лише у тому разі, якщо Конституція буде основою судових рішень», - констатував суддя.

Із презентацією можна ознайомитися тут.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що ВС роз’яснив, коли виникає право на компенсацію заробітної плати у зв’язку з порушенням строків її виплати. 

Також, ми повідомляли, що у Верховному Суді розповіли про практику застосування касаційних фільтрів у господарському процесі.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей
Telegram канал Sud.ua
Закон об усилении мобилизации: военный учет и другие изменения для украинцев за границей