Що не так зі змінами до процесуальних кодексів: позиція Верховного Суду, відео

11:59, 25 ноября 2019
Пленум Верховного Суду оцінив зміни до ЦПК, ГПК та КАСУ, які запропонував Президент Володимир Зеленський у законопроекті №2314
Що не так зі змінами до процесуальних кодексів: позиція Верховного Суду, відео
Следите за актуальными новостями в соцсетях SUD.UA

15 листопада Пленум Верховного Суду звернувся до Верховної Ради України щодо законопроекту №2314 авторства Президента Володимира Зеленського, який передбачає внесення змін до Господарського процесуального кодексу, Цивільного процесуального кодексу та в Кодекс адміністративного судочинства.

В своєму зверненні Верховний Суд акцентував увагу на проблемах, які можуть виникнути у разі прийняття нової редакції процесуальних кодексів.

Як зазначили на Пленумі, досить болісним для Верховного Суду є питання запропонованих процесуальних фільтрів, які в теорії повинні допомагати Суду, але на практиці, скоріш за все, створять лише додаткові проблеми.

На думку суддів касаційної інстанції, введення процесуальних фільтрів прямо зараз може викликати негативні наслідки. Так, Верховний Суд буде позбавлений можливості забезпечити єдність судової практики, ще й в умовах коли законодавство постійно змінюється. Апеляційні суди, на думку Верховного Суду, мають свої проблеми та навряд чи впораються з таким завданням. А це вже може призвести до того, що в кожній області може бути різна судова практика з тих же самих питань.

Викликає занепокоєння і можливість переглядати рішення суддів внаслідок притягнення до дисциплінарної відповідальності.

Також у Верховному Суді не погоджуються, що питання захисту честі, гідності та ділової репутації не будуть потрапляти у Верховний Суд.

Нагадаємо, змінами до ст. 19 ЦПК розширюється перелік малозначних справ. Так, до цієї категорії, з усіма подальшими наслідками, будуть відносити, окрім нині вказаних у статті 19 ЦПК наступні:

  • справи про стягнення аліментів, збільшення їх розміру, оплату додаткових витрат на дитину, стягнення неустойки (пені) за прострочення сплати аліментів, індексацію аліментів, зміну способу їх стягнення, якщо такі вимоги не пов'язані зі встановленням чи оспорюванням батьківства (материнства);
  • справи про розірвання шлюбу;
  • справи про захист прав споживачів;
  • справи про захист честі та гідності фізичної особи, ділової репутації фізичної або юридичної особи, якщо учасник справи не заявив клопотання про розгляд справи за правилами загального позовного провадження.

Детальніше дивіться в сюжеті Право ТВ.

Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Рассмотрение законопроекта о мобилизации: электронный учет, пересмотр лиц с инвалидностью и другие правки — прямой эфир на Право ТВ
Сегодня день рождения празднуют
  • Віталій Файдюк
    Віталій Файдюк
    суддя Шостого апеляційного адміністративного суду
  • Михайло Дармін
    Михайло Дармін
    суддя Центрального апеляційного господарського суду
  • Олександр Шляхтицький
    Олександр Шляхтицький
    суддя П'ятого апеляційного адміністративного суду