У Гонконзі судять медіамагната Джиммі Лая за підозрами у загрозі нацбезпеці

14:23, 18 грудня 2023
Опозиційного медіамагната демократії Джиммі Лая звинувачують у злочинах проти безпеки та змові для публікації підбурювальної інформації.
У Гонконзі судять медіамагната Джиммі Лая за підозрами у загрозі нацбезпеці
Джерело фото: bloomberg
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У понеділок, 18 грудня, в Гонконзі розпочався судовий процес у справі 76-річного опозиційного медіамагната демократії Джиммі Лая, який провів за ґратами понад тисячу днів. Якщо його визнають винним у злочинах проти безпеки та змові для публікації підбурювальної інформації, він може провести залишок свого життя за ґратами, – повідомляє Bloomberg.

Біля суду, де відбувається розгляд цієї справи, зібралися натовпи громадян. У галереї суду вмістилася щонайменше сотня осіб, серед яких були дружина Тереза Лай та кардинал Джозеф Дзен, колишній єпископ Гонконгу та активний борець за демократію.

Ця справа є однією з найгучніших в Гонконгу, вона розглядається у межах закону про національну безпеку, який ввів Пекін. Це кульмінація придушення свободи слова у місті, яку здійснив президент Сі Цзіньпін. Лая, якому було відмовлено у звільненні під заставу, фактично звинувачують у проявах самовираження, які раніше були законні в цій колонії Великої Британії.

Директорка з досліджень Китаю Freedom House Яцю Ван заявила: «Посилення контролю Пекіна над Гонконгом, уособленням якого є судовий процес над Джиммі Лаєм, є поганим вісником для фінансового майбутнього Гонконгу. Тепер Лай готовий віддати все, включно зі своїм життям, щоб боротися за залишки цієї свободи».

Будь-яке рішення щодо Лая може спричинити подальше загострення відносин між Китаєм, США та Великою Британією, де його підтримують політики. Спостерігачі з консульств США, Великої Британії та Франції також присутні на суді.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області