У Латвії 1 липня набув чинності інститут партнерства

22:18, 2 липня 2024
За ним уперше в історії країни зареєстрували одностатевий союз.
У Латвії 1 липня набув чинності інститут партнерства
Джерело фото: Unsplash.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Латвії набрав чинності закон про легалізацію цивільного партнерства. Як пояснює «Радіо Свобода», тепер дві людини будь-якої статі, які перебувають у близьких відносинах і ведуть спільне домогосподарство, зможуть юридично зареєструвати свої стосунки.

Цим правом уже скористалася одностатева пара в Ризі, пише агентство «LETA» з посиланням на правозахисний рух «Dzіvesbiedri». Партнерство зареєстрували Яніс та Максим, які познайомилися на початку 2019 року та стали жити разом наприкінці того ж року.

Відповідно до закону, партнер має право ухвалювати рішення, пов’язані з лікуванням іншого партнера, якщо той не може самостійно висловити свою волю, отримувати нараховану, але не виплачену до смерті партнера пенсію, отримувати пільги щодо прибуткового податку в разі взаємних подарунків чи позик. На партнера державної посадової особи поширюються самі обмеження на конфлікт інтересів, як і на родичів.

Партнерство закінчується в разі смерті одного з партнерів, шлюбу одного або обох партнерів, а також за взаємного бажання партнерів завершити свої відносини. Розірвати відносини можна за рішенням суду.

Сейм розглядав законопроєкти про інститут партнерства 24 роки, остаточно його легалізували лише з дев’ятої спроби.

Раніше Конституційний суд Латвії ухвалив, що стаття Конституції про захист сім’ї з боку держави передбачає, зокрема, захист пар однієї статі, «якщо між партнерами існують тісні особисті зв’язки, засновані на розумінні та повазі». У судовому порядку кількадесят пар, виходячи з цього вердикту, фактично визнали свої відносини сімейними. При цьому в ухваленому законопроєкті є фраза «партнерство не прирівнюється до шлюбу».

Інститут одностатевих партнерств існує, наприклад, у таких країнах Центральної та Східної Європи, як Угорщина та Чехія. Естонія стала першою країною регіону, що легалізувала одностатеві шлюби.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що у Польщі підготували законопроект про цивільні партнерства – коли розглянуть.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Іванна Климпуш-Цинцадзе
    Іванна Климпуш-Цинцадзе
    голова Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу
  • Маргарита Цховребова
    Маргарита Цховребова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Ольга Собина
    Ольга Собина
    суддя Сумського апеляційного суду