Як спека впливає на народжуваність – дослідження

22:00, 10 вересня 2024
Вчені фіксують зниження народжуваності в Іспанії після аномальної спеки.
Як спека впливає на народжуваність – дослідження
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вчені зафіксували зниження народжуваності через дев'ять місяців після аномальної спеки в Іспанії, що може бути пов'язано з глобальними кліматичними змінами. Результати дослідження опубліковані в журналі Population Studies і цитуються в The Economist.

Провідний дослідник Рісто Конте Кейвабу з Інституту демографічних досліджень Макса Планка в Німеччині та його колеги проаналізували зв'язок між температурою повітря та народжуваністю в Іспанії з 2010 по 2018 рік. Виявилося, що після підвищення температури повітря вище 25 градусів Цельсія, загальний коефіцієнт народжуваності (ОКР) знижувався на 0,3% через дев'ять місяців. При температурі вище 30 градусів зниження становило вже 0,8%.

Дослідження підтверджує, що високі температури негативно впливають на народжуваність, оскільки зачаття частіше відбувається в більш прохолодні пори року. Зниження народжуваності після спеки може бути зумовлене зменшенням статевої активності та погіршенням якості сперми, як показують дослідження на тваринах і людей. Відомо, що тепловий стрес може тимчасово знижувати якість сперми, що проявляється через кілька тижнів.

The Economist зазначає, що в умовах глобального потепління така тенденція може посилюватися, що робить необхідним подальше вивчення впливу кліматичних змін на демографічні процеси.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Ірена Гулкевич
    Ірена Гулкевич
    суддя Львівського окружного адміністративного суду