Фармацевти будуть нести відповідальність за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепта, - Радуцький про законопроект

10:43, 1 серпня 2022
Законопроект про відповідальність фармацевтів та медпрацівників за продаж ліків без рецепта готується до прийняття у другому читанні та в цілому як закон.
Фармацевти будуть нести відповідальність за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепта, - Радуцький про законопроект
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», Міністерство охорони здоров’я України повідомило, що з 1 серпня 2022 року купити антибіотики в Україні можна лише за електронним рецептом. Отримати його можна як в державних, так і в приватних лікарнях.

Втім, окрім такого рішення Кабміну, також готується закон (законопроект 7445), яким встановлюється відповідальність медичних працівників та фармацевтів за продаж певних ліків без рецепта.

Він нерозривно пов’язаний із законопроектом 7444 про внесення змін до деяких законів України щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів. Авторами обох проектів є Михайло Радуцький, Оксана Дмитрієва та ін.

Зокрема, він встановлює, що реалізація (відпуск) громадянам лікарських засобів за рецептом лікаря здійснюється у порядку, встановленому МОЗ. Забороняється реалізація (відпуск) громадянам лікарських засобів, що реалізуються (відпускаються) згідно з вимогами законодавства за рецептом лікаря, з порушенням встановленого порядку, у тому числі без рецепта, за рецептом, який виписаний з порушенням вимог законодавства та/або у якого закінчився строк дії (недійсним рецептом)»

18 липня 2022 року Верховна Рада підтримала законопроєкт 7444 щодо посилення контролю за відпуском лікарських засобів у першому читанні, незабаром його планують ухвалити в цілому.

Голова профільного Комітету та співавтор законопроектів Михайло Радуцький прокоментував це таким чином.

«Наш Комітет разом з МОЗ продовжує працювати над впровадженням електронного рецепта. Документ встановлює відповідальність медичних працівників та фармацевтів:

- у разі призначення рецептурного лікарського засобу без рецепта

- за призначення наркотичних засобів без Е-рецепта

- за відпуск в аптеках рецептурних ліків без рецепта, за недійсним рецептом або з порушенням порядку МОЗ про продаж препаратів.

Відзначу, що законопроєкт, якщо парламент ухвалить його у другому читанні, почне діяти через три місяці після закінчення воєнного стану.

Також наш Комітет наполягає на розгляді законопроєкту № 7445. Він вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення:  встановлює штраф у розмірі 5,1 тис. грн за порушення норм, передбачених законопроектом № 7444. Найближчим часом очікуємо на розгляд законопроєкту № 7445.

Паралельно МОЗ продовжує поетапно вводити електронний рецепт. З 1 серпня антибіотики в аптеках відпускатимуть за електронним рецептом. Винятки – лікарні, які знаходяться на лінії фронту чи в окупації. В таких закладах лікар випише паперовий рецепт.

Е-рецепт на антибіотики – це перший етап впровадження електронного рецепта на всі рецептурні препарати в Україні. Другий етап – Е-рецепт на наркотичні засоби, третій – на всі рецептурні препарати.

Законопроєкти № 7444 и № 7445 дозволять створити законодавчу базу на післявоєнний період для повноцінного запуску Е-рецепта», - підкреслив він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор В'ячеслав Хрипун

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді