У НБУ прогнозують, що врожай зернових в найближчі роки не повернеться до довоєнного рівня

13:46, 3 серпня 2022
За прогнозами НБУ, врожай зернових та овочів у 2022 році буде на 40% менше, ніж торік. Однак в разі зниження інтенсивності бойових дій, звільнення територій та розблокування портів обсяги врожаю будуть поступово зростати.
У НБУ прогнозують, що врожай зернових в найближчі роки не повернеться до довоєнного рівня
Джерело фото: Pixabay
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Національному банку прогнозують, що врожай зернових не повернеться в найближчі роки до довоєнного рівня, і наголошують на ризиках для врожаю сільськогосподарських культур 2023 року через падіння закупівельних цін на продукцію сільського господарства, які будуть нівельовані в разі зниження інтенсивності бойових дій та розблокування портів.  

Як зазначається в інфляційному звіті НБУ, у 2022 році сільське господарство «внесе додатковий від’ємний внесок у зміну ВВП». Констатується, що зібраний врожай зернових  буде суттєво меншим, ніж у 2021 році.

Говорячи про причини скорочення врожаю, в Нацбанку наголошують, що, близько 30% озимих посівів опинилися на території активних бойових дій або під окупацією. Також на врожаях позначаються труднощі з проведенням збиральної кампанії в прифронтових регіонах, у тому числі внаслідок фізичного знищення посівів, техніки та елеваторів.

Крім того, очікується зниження врожайності більшості культур через зміщення строків унесення або недостатній обсяг добрив та засобів захисту рослин.

«У результаті врожаї зернових та овочів у 2022 році будуть на 40% меншими, ніж торік, а соняшнику – майже вполовину меншими», - наголошують у НБУ.

У звіті також зазначається, що через зниження закупівельних цін на сільськогосподарську продукцію та обмеження експорту зернових існує ризик для врожаю 2023 року.

«Утім, очікуване зниження інтенсивності бойових дій восени та розблокування портів дасть змогу надолужити посів, зокрема ярими культурами. У наступні роки після звільнення територій та налагодження логістики обсяги урожаю будуть зростати (на 11–12%), але залишатимуться меншими за довоєнний рівень через втрати, понесені аграріями (ураження земель, вкрадена техніка, зруйновані елеватори тощо)», - зазначається у звіті.

У Нацбанку прогнозують, що врожай зернових навіть у 2024 році не повернеться до рівня 2021 року.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Мінагрополітики прогнозують у 2022 році майже двократне скорочення врожаю пшениці. За прогнозами міністра аграрної політики Миколи Сольського у 2022 році буде зібрано до 19 мільйонів тон пшениці проти 32,4 мільйонів тон у 2021 році.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд