Рада дозволила медичним освітянам лікувати пацієнтів безстроково

13:46, 5 серпня 2022
Депутати скасували норму, що обмежувала часові рамки роботи у лікарнях для науково-педагогічних працівників вишів, що готують майбутніх медиків за наявності сертифіката лікаря-фахівця.
Рада дозволила медичним освітянам лікувати пацієнтів безстроково
Джерело фото: novograd.city
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада зняла часові обмеження на роботу викладачів медичних вишів у лікарнях. Це передбачено ухваленим парламентом законопроєктом №7422  про внесення змін до деяких законів України щодо підвищення доступності медичної та реабілітаційної допомоги у період дії воєнного стану.

Вказаним документом, зокрема виключено пункт 2 розділу ІІ "Прикінцеві положення" Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу у сфері охорони здоров’я".

Це означає, що тепер у закладах охорони здоров’я «з метою забезпечення освітнього процесу медична допомога може надаватися науково-педагогічними працівниками закладів вищої (післядипломної) освіти, які здійснюють підготовку кадрів у сфері охорони здоров’я, за умови, що вони мають сертифікат лікаря-спеціаліста та отримали погодження керівника закладу охорони здоров’я на надання медичної допомоги пацієнту» без часових обмежень.

Ці ж фахівці можуть надавати і спеціалізовану (вторинну) медичну допомогу на тих же умовах та можуть бути лікуючими лікарями з надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги.

Законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань організації освітнього процесу у сфері охорони здоров’я» передбачалося, що викладачі медичних вишів зможуть працювати у лікарнях лише протягом чотирьох років з дня набуття чинності законом (з липня 2020 року).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада ухвалила закон про зміни у підходах до надання медичної допомоги населенню. Законом передбачено скорочення переліку послуг, які включаються до програми медичних гарантій, а отже фінансуються з Державного бюджету. Також деякі послуги будуть надавати за плату.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді