Тимофій Милованов розкритикував модель податкової реформи «10-10-10»

14:03, 24 серпня 2022
Податкова модель, пропонована заступником глави Офісу Президента, яка передбачає податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ та встановлення військового збору на рівні 3%, натрапила на критику, у тому числі Тимофія Милованова.
Тимофій Милованов розкритикував модель податкової реформи «10-10-10»
Фото: pravda.com
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, заступник керівника Офісу президента Ростислав Шурма в інтервʼю Forbes анонсував ухвалення нової податкової моделі, яку назвали «10–10–10». Вона передбачає податок у розмірі 10% на прибуток, ПДФО та ПДВ, а також скасування ЄСВ і встановлення воєнного збору на рівні 3%.

«Ми хочемо створити модель, яка дасть змогу Україні бути конкурентною з податкової точки зору, зокрема й для глобального бізнесу», – додав він.

Запровадження такої низької ставки на ключові податки країни водночас передбачає повне скасування всіх пільг і посилення відповідальності за порушення податкового законодавства.

Наприклад, пропонується надавати доступ податковій до інформації про банківські рахунки для запобігання ухиленню від сплати податків. Крім того, через скасування ЄСВ Пенсійний фонд має фінансуватися із держбюджету.

За словами Шурми, остаточного рішення ще немає, але він очікує, що нову податкову модель ухвалять за пів року.

У свою чергу радник голови ВП Тимофій Милованов розкритикував цю модель.

«Як би мені це делікатніше написати …Автори реформи 10-10-10 мають показати модель розрахунків, вхідні дані, повний список припущення і результати. З описом всього цього. Щоб незалежний від них економіст або аналітик міг відтворити ті самі розрахунки і отримати ті самі результати. Це світовий стандарт. Не можеш це зробити, дослідження немає.

Поки що на запити зробити це від багатьох економістів є наступні відповіді:

  1. Нам не дозволяє Мінеко та ОП.
  2. Там складна модель, робіть свою і рахуйте самі.

І те, і друге - дуже слабкі відповіді. Думаю, що такої моделі немає, або розрахунки неправильні (намалювали те що треба), або припущення не витримують жодної критики.

…Зараз автори реформи виглядають, як Юлія Володимирівна на Шустері. І будуть так виглядати, поки не нададуть розрахунки, модель, припущення, дані та опис всього цього.

А так - податки потрібно знижати. Наскільки реально це під час війни? Мою відповідь ви знаєте - зараз потрібно мобілізувати економіку. Без мобілізації податки доведеться піднімати, а не знижувати.

Ну і суди, корупція, олігархи, блокування конкуренції через правоохоронні органи - всі знають ці проблеми. Зміною ставок податків їх не вирішити. Потрібно бути чесними і фокусуватись на пріоритетах і не вестись на популізм», - заявив він.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Автор Наталя Мамченко 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд