Вищий антикорсуд ухвалив перше рішення по КАСУ про стягнення активів олігарха Євтушенкова: що далі

17:38, 1 вересня 2022
У які строки справа про стягнення активів російського олігарха Євтушенкова може бути переглянута апеляційною інстанцією та як виконуватимуть рішення.
Вищий антикорсуд ухвалив перше рішення по КАСУ про стягнення активів олігарха Євтушенкова: що далі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, 12 травня Верховна Рада ухвалила Закон про конфіскацію активів осіб, які підтримують агресію окупантів проти України під назвою «Про підвищення ефективності санкцій, пов'язаних із активами окремих осіб» (законопроект 7194).

Закон набрав чинності 24 травня 2022 року.

Вищий антикорупційний суд згідно з цим законом розглядає справи щодо конфіскації за Кодексом адміністративного судочинства, що є новелою (раніше ми описували нову процедуру). Законом перелік санкцій доповнено стягненням у дохід держави активів, що належать фізичній чи юридичній особі, а також активів, щодо яких така особа може прямо чи опосередковано (через інші фізичні чи юридичні особи) вчиняти дії, тотожні за змістом здійснення права розпорядження ними. Для реалізації цієї санкції (п. 1-1 частини 1 статті 4 Закону про санкції) передбачено цілу спеціальну процедуру.

За результатами розгляду позовної заяви Вищий антикорупційний суд приймає рішення щодо застосування до фізичної чи юридичної особи санкції, передбаченої пунктом 1-1 частини першої 4 Закону «Про санкції» (тобто стягнення активів) або ж про відмову в задоволенні позову.

«У зв’язку із прийняттям Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності санкцій, пов’язаних з активами окремих осіб», що набрав чинності 24 травня 2022 року, ВАКС очікує на надходження значної кількості адміністративних позовів. Справи адміністративної юрисдикції – це принципово нова категорія для нашого суду, який раніше був судом виключно кримінальної юрисдикції», - раніше розповіла суддя-спікер АП ВАКС Інна Калугіна в ексклюзивному інтерв'ю «Судово-юридичній газеті».

«Після прийняття відповідного Закону судом були вжиті певні заходи, спрямовані на організацію розгляду специфічних для ВАКС справ в порядку адміністративного судочинства: приведено у відповідність внутрішньо-організаційні документи як ВАКС, так і Апеляційної палати, Національною школою суддів України були організовані відповідні тренінги для суддів та помічників з цього питання. Крім того, судді ВАКС з першого дня появи цього законопроекту слідкували за його рухом та готувалися до розгляду цих справ», - зазначила тоді вона.

Мін'юст досить довго готував перший позов. 24 серпня міністерство подало позов до Вищого антикорупційного суду і стосувався він конфіскації майна відомого російського олігарха Володимира Євтушенкова.

1 вересня Вищий антикорупційний суд ухвалив рішення про конфіскацію активів російського олігарха Володимира Євтушенкова. Йдеться про частки в таких компаніях:

  • АТ «Український науково-дослідний проєктно-конструкторський і технологічний інститут трансформаторобудування»;
  • ТОВ Науково-інженерний центр «ЗТЗ-Сервіс»;
  • ТОВ «Електрозавод-ВІТ»;
  • ТОВ «ІТМ-Україна»;
  • ТОВ «Смарт Диджитал Солюшнс».

Зазначимо, що згідно із законом копія рішення ВАКС не пізніше наступного дня після прийняття надсилається позивачу та особі, за якою ставилося питання про застосування санкції та публікується на офіційному вебсайті Вищого антикорупційного суду.

Далі, ймовірно, буде апеляція. Апеляційна скарга на рішення ВАКС може бути подана стороною до Апеляційної палати протягом 5 днів з дня її проголошення. Особи, які не були присутні під час оголошення цього рішення, мають право його оскаржити протягом 5 днів з дня публікації рішення на офіційному вебсайті ВАКС.

Розгляд апеляційної скарги здійснюється АП ВАКС протягом 5 днів з дня надходження апеляційної скарги до суду. Неявка учасників справи та/або їх представників у судове засідання не перешкоджає розгляду апеляційної скарги та не може бути підставою для зупинення строків її розгляду, перенесення засідання на інший час або дату чи оголошення перерви у судовому засіданні.

Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду переглядає справу за наявними в ній та додатково поданими доказами та перевіряє законність та обґрунтованість рішення суду першої інстанції в межах доводів та вимог апеляційної скарги. За наслідками розгляду апеляційної скарги суд приймає одне з таких рішень:

  • про залишення судового рішення без змін, а скарги – без задоволення;
  • про зміну судового рішення;
  • про скасування судового рішення та про прийняття нового рішення.

Постанова Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду набирає законної сили негайно після її проголошення і не підлягає оскарженню. Копія постанови АП ВАКС не пізніше наступного дня після прийняття надсилається сторонам на офіційні електронні адреси (за їх наявності) та публікується на офіційному вебсайті Вищого антикорупційного суду.

Як виконуватимуть

Процедуру виконання рішення Антикорсуду описано у новому законі надзвичайно лаконічно. Так, рішення ВАКС щодо застосування санкції у вигляді стягнення у день набрання законної сили направляється Кабінету Міністрів для визначення суб'єкта, порядку та способу його виконання. Кабінет Міністрів України уповноважений доручити здійснення заходів, пов'язаних із тимчасовим управлінням активами, що підлягають стягненню в дохід держави центральному органу виконавчої влади, що забезпечує реалізацію державної політики у сфері виявлення, розшуку та управління активами, отриманими від корупційних та інших злочинів (тобто АРМА), Фонду державного майна України, військовим адміністраціям та/або іншим органам державної влади, суб'єктам господарювання державного сектору економіки.

Нагадаємо також, що згідно з Положенням про Мін'юст Міністерство юстиції забезпечує реалізацію державної політики у сфері стягнення до доходу держави активів осіб, щодо яких застосовано санкції.

«Євтушенков – людина, наближена до кола путіна, має власність у російських підприємствах, залучених до виробництва зброї, виробів військового призначення. Зокрема, його частка є у виробництві безпілотників "Орлан", якими активно користуються росіяни у війні проти України. Очевидно, що він відповідає усім тим ознакам, які визначені законом, з тим, щоб накласти на нього санкції: наближений до політичного керівництва рф, підтримує та фінансує агресію, виготовляє зброю для російської армії», – розповів Міністр юстиції України Денис Малюська в ефірі Марафону єднання.

Система конфіскацій всередині нашої країни побудована щодо активів, які знаходяться на території України. Пан Євтушенков має в Україні кілька компаній, які він контролює. Їм належить досить велика кількість нерухомості. Більшість такої – у Запоріжжі.

«Встановити ринкову ціну цих об'єктів буде складно. Очевидно, що вона значно виросте після нашої перемоги. Звичайно, питання грошей, які ми отримаємо у бюджет, важливе. Але воно має другорядне значення. Адже ця сума не буде критично важливою, щоб змінити хід війни. А ось якщо наш приклад візьмуть за основу країни Заходу, де знаходиться левова частка активів російських олігархів чи топ-посадовців, – це хід війни змінити може. Адже вони ці активи втрачатимуть, всередині росії підвищуватиметься градус напруги, і це матиме істотні наслідки з тим, щоб похитнути режим путіна», – зазначає Денис Малюська.

Тобто, за його словами, основна мета – не відібрати що подорожче. Мета – санкції. Відповідно, на перший план виходять 2 завдання:

  • продемонструвати світу, що такі правові механізмі конфіскації можливі, їх варто застосовувати, вони цілком вписуються в міжнародне право і в механізм гарантування захисту прав приватної власності;
  • зупинити вплив російських посадовців, бізнесменів, олігархів на Україну та всередині країни, показати, що їхні дії матимуть наслідки.

Процедура конфіскації відбувається шляхом накладення на конкретну особу санкції у вигляді стягнення в дохід України активів, що належать фізичній або юридичній особі. Також це стосується активів, якими така особа може прямо чи опосередковано розпоряджатися. Тобто, тих активів, які оформлені не на неї, але справжнім власником яких вона є. Після конфіскації усі такі об'єкти перейдуть у визначений Кабміном орган. Найімовірніше – у Фонд державного майна.

«Закон встановлює вкрай стислі строки для розгляду такої справи: 10 днів – у суді першої інстанції та 5 днів – у апеляційній. Технічно, вже у вересні ми матимемо рішення суду, яке набере законної сили, і активи Євтушенкова в Україні перейдуть в дохід держави, якщо наш позов буде задоволено судом та підтримано апеляційною інстанцією.

Через такий швидкий розгляд справ підготовка матеріалів до них займає досить багато часу, аби під час розгляду заяв не виникло жодних додаткових питань», – пояснив Міністр юстиції України.

Щодо того, майно кого з поплічників кремля може бути конфісковано наступним – Денис Малюська зазначив, що це залежить від рішень РНБО щодо блокування активів тих чи інших осіб, винесених після 24 травня 2022 року, після набрання чинності відповідним законом. Таких осіб зі значними активами наразі не надто багато. Втім, Кабмін щотижня виносить на розгляд РНБО нові списки персоналій, які мають активи на території України.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді