Новий представник Зеленського у КСУ Сергій Дембовський: що про нього відомо

08:06, 13 вересня 2022
Володимир Зеленський призначив Сергія Дембовського представником Президента у Конституційному Суді: біографічна довідка.
Новий представник Зеленського у КСУ Сергій Дембовський: що про нього відомо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як писала «Судово-юридична газета», 12 вересня Володимир Зеленський своїм Указом №644/2022 звільнив Федора Веніславського від виконання обов'язків представника Президента України у Конституційному Суді України (точніше, в Указі вказано «увільнив»).

Замість Веніславського призначено Сергія Дембовського.

За даними ЗМІ, Дембовський Сергій Георгійович був включений до переліку позаштатних радників голови Офісу Президента Андрія Єрмака.

Згідно з даними із відкритих джерел, Сергій Дембовський народився у місті Умань Черкаської області (1966). Закінчив Харківський юридичний інститут (1991). В 1991-1993 роках був стажистом, виконуючим обов’язки судді. З 1993 року - суддею Уманського міського суду.

У березні 1998 року обраний безстроково суддею Київського міського суду (нині Київський апеляційний суд).

Після створення в Україні внаслідок судової реформи часів Віктора Януковича 2010 року Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ (ВССУ) працював у даному суді з лютого 2011 року по серпень 2017 року.

Тобто, від самого створення ВССУ у системі судоустрою України і до початку його ліквідації. У 2017 році звільнився у відставку.

Під час роботи у ВССУ був суддею-доповідачем по справі Павліченків. Вищий спеціалізований суд у 2014 році відмовив у задоволенні касаційної скарги адвокатів сина та батька Павліченка та залишив у силі раніше прийняті рішення судів – Голосіївського районного суду та апеляційного суду.

Нагадаємо, 2 жовтня 2012 р. Голосіївський райсуд Києва засудив Дмитра Павліченка до довічного ув'язнення, а Сергія Павліченка - до 13 років позбавлення волі за вбивство судді. Суддю Шевченківського райсуду Києва Сергія Зубкова вбили у під'їзді власного будинку 21 березня 2011 року.

У 2015 році Сергій Дембовський разом із нинішнім головою КЦС ВС Борисом Гулько були конкурентами на посаду голови ВССУ. Тоді Борис Гулько набрав 51 голос, а Сергій Дембовський - 18.

Ліквідація ВССУ, нагадаємо, була закладена вже у судову реформу 2016-2017 років часів Петра Порошенка. Замість цього вищого спецсуду та інших створювався новий Верховний Суд.

Сергій Дембовський також брав участь у конкурсі до нового Верховного Суду. 2016 року він був допущений до кваліфоцінювання. Однак до фінального етапу не дійшов та подав заяву про звільнення у відставку.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Катерина Широка
    Катерина Широка
    суддя Вищого антикорупційного суду