З'їзд суддів восени зможе обрати суддів Конституційного Суду за своєю квотою — Рада суддів

17:19, 19 вересня 2022
Законопроект щодо зміни процедури обрання суддів КСУ ще розгляне Венеційська комісія.
З'їзд суддів восени зможе обрати суддів Конституційного Суду за своєю квотою — Рада суддів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

XIX з'їзд суддів, який попередньо заплановано провести восени 2022 року, може обрати двох суддів Конституційного Суду за своєю квотою.

Про це 15 вересня розповів голова Ради суддів України Богдан Моніч.

Як зазначив голова РСУ, законопроект № 7662 від 12 серпня 2022 року щодо удосконалення процедури відбору кандидатур на посади суддів Конституційного Суду, був тільки прийнятий парламентом за основу, тобто ще не став законом.

Більше того, 14 вересня Комітет Верховної Ради з питань правової політики спрямував законопроект № 7662 до Венеційської комісії для отримання відповідного висновку.

Таким чином, якщо отримання висновку від Венеційської комісії та голосування за законопроект у другому читанні затягнеться, ніщо не заважатиме З'їзду суддів обрати двох своїх представників у Конституційний Суд.

“Вочевидь, на з'їзді також буде виникати питання обрання суддів Конституційного Суду за квотою з'їзду”, - зазначив Богдан Моніч під час роботи X Міжнародного судово-правового форуму.

Нагадаємо, що законопроект № 7662 передбачає, що до проведення конкурсного відбору кандидатів на посаду судді Конституційного Суду буде залучено новий спеціальний орган – Дорадчу групу експертів (з міжнародними експертами у складі), яка буде оцінювати моральні якості та рівень компетентності кандидатів у КСУ.

Як писала “Судово-юридична газета”, Президент та Верховна Рада вирішили не чекати створення Дорадчої групи експертів та за старою процедурою призначили суддів КСУ за своїми квотами — Оксану Грищук, Олександра Петришина, Віктора Кичуна та Ольгу Совгирю

Процедуру обрання суддів КСУ за старою процедурою ще у червні також розпочала й Рада суддів, однак через невизначеність зі списком кандидатів на посади членів Вищої ради правосуддя, які ще досі проходять оцінювання Етичною радою, запланований на липень 2022 року XIX з'їзд суддів довелося переносити на невизначений термін.

Всього на дві вакантні посади суддів КСУ за квотою з'їзду суддів претендують 16 кандидатів.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва