У Мін'юсті очікують значну кількість позовів резидентів РФ проти України у 2023 році: названа причина

12:35, 23 вересня 2022
У зв’язку із застосуванням до РФ та її резидентів заходів, передбачених Законом України «Про санкції» та Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», у 2023 році очікується подання значної кількості інвестиційних позовів проти України до закордонних юрисдикційних органів резидентами РФ.
У Мін'юсті очікують значну кількість позовів резидентів РФ проти України у 2023 році: названа причина
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Міністерстві юстиції очікують значну кількість позовів російських компаній проти України до міжнародних судів у зв’язку з примусовим вилученням майна резидентів РФ відповідно до українського законодавства. Про це йдеться у матеріалах до проєкту бюджету на 2023 рік.

«За інформацією Мін’юсту у зв’язку із застосуванням до російської федерації та її резидентів заходів, передбачених Законом України «Про санкції» та Законом України «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів», у 2023 році очікується подання значної кількості інвестиційних позовів проти України до закордонних юрисдикційних органів резидентами російської федерації», - зазначається у доповненні до кошторису.

У відомстві не прогнозують, скільки позовів російські резиденти можуть подати проти України, однак додають, що юридичний супровід «потребуватиме значних витрат коштів державного бюджету для належного забезпечення захисту прав та інтересів держави України в закордонних юрисдикційних органах». У 2022 році, за інформацією Міністерства юстиції, в закордонних судах розглядається 20 справ проти України. Наступного року їхня кількість може потенційно зрости до 21. Не виключено, що в переліку не враховані позови з боку резидентів РФ.

На оплату послуг юридичних радників, примирювачів, фахівців, експертів, в т.ч. іноземних, щодо захисту прав та інтересів України під час урегулювання спорів та розгляду справ у закордонних юрисдикційних органах; участь експертів та свідків у заходах під час урегулювання спорів у 2023 році за програмою Мін'юсту планується витратити 407,24 млн грн.

На оплату послуг юридичних радників, примирювачів, фахівців, експертів, в т.ч. іноземних, щодо захисту прав та інтересів України під час представництва України в Європейському суді з прав людини; участь експертів та свідків у заходах під час урегулювання спорів - 16,53 млн грн.

На відрядження уповноважених осіб центральних органів виконавчої влади під час урегулювання спорів, розгляду у закордонних юрисдикційних органах справ за участю іноземного суб'єкта та України - більше 2 млн грн.

На відрядження представників України на судові засідання, пов'язані з представництвом України в Європейському суді з прав людини, піде 781 тисяча грн.

Нет описания.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», глава дипломатії ЄС Жозеп Боррель заявив, що Європейська Рада планує розглянути запровадження нового пакету антиросійських санкцій.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд