Депутати хочуть дати можливість Президенту не призначати суддю КСУ, якого рекомендували «міжнародники»

00:18, 10 грудня 2022
В разі, якщо Президент України протягом 30 днів з дня ухвалення конкурсною комісією рекомендації про призначення судді КСУ не підпише відповідний указ, то комісія має право оголосити повторний конкурс.
Депутати хочуть дати можливість Президенту не призначати суддю КСУ, якого рекомендували «міжнародники»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Конкурсна комісія з обрання суддів Конституційного Суду має право оголосити повторний конкурс на посаду судді КСУ за квотою Президента України, в разі, якщо Глава держави не підпише указ про призначення рекомендованого комісією претендента протягом 30 днів з дня ухвалення рекомендації про призначення. Відовідна поправка до законопроєкту №7662 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення порядку відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України на конкурсних засадах була підтримана профільним комітетом ВР з питань правової політики

Законопроєктом пропонується доповнити закон “Про Конституційний суд” новою статтею 10-9 Порядок призначення судді Конституційного Суду Президентом України та визначити, що: 1) За результатами конкурсного відбору Президент України видає указ про призначення на посаду судді Конституційного Суду.

2) Якщо указ про призначення на посаду судді Конституційного Суду не видано

протягом 30 днів з дня ухвалення конкурсною комісією рішення про рекомендацію про призначення на посаду судді Конституційного Суду, конкурсна комісія має право оголосити новий конкурсний відбір.

Таким чином, глава держави має можливість не призначити суддю КСУ, рекомендованого конкурсною комісією. Сам же відбір, як відомо, буде відбуватися за участі експертів, які делеговані іноземними організаціями.

Як повідомляла “Судово-юридична газета”, комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендував Верховній Раді ухвалити у другому читанні та в цілому законопроєкт №7662 щодо добору суддів КСУ за участі експертів, делегованих міжнародними організаціями.

Він, зокрема передбачає, що парламент зможе голосувати і за тих кандидатів до Конституційного Суду, яких не схвалить Дорадча рада за участі делегованих іноземцями експертів.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду