Зеленський підписав закон про збільшення оподаткування грального бізнесу

16:59, 6 лютого 2023
Глава держави підписав закон про збільшення податкового навантаження на гральний бізнес та зниження штрафів за порушення строку реєстрації податкових накладних.
Зеленський підписав закон про збільшення оподаткування грального бізнесу
Фото: depositphotos
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №8079 про внесення змін до підрозділу 8 розділу ХХ Податкового кодексу України щодо заборони перебування грального бізнесу на спрощеній системі оподаткування та тимчасово зменшено штрафу за порушення строк реєстрації податкових накладних

Підписаним законом внесено зміни до перехідних положень Податкового кодексу та, серед іншого, передбачено, що платниками єдиного податку третьої групи не можуть бути суб’єкти господарювання, які: здійснюють діяльність з організації, проведення азартних ігор, лотерей (крім розповсюдження лотерей), парі (букмекерське парі, парі тоталізатора).

Норма набуває чинності через день після опублікування.

За інформацією депутата Ярослав Железняка, до переходу на спрощену систему гральні заклади сплачували податків на 200 тис. грн на день. Після переходу на спрощену систему сплата єдиного податку становить приблизно 23 тис. грн на день.

Цим же документом збільшено граничні строк реєстрації податкових накладних. Документом доповнено податковий кодекс новими пунктами такого змісту: Тимчасово на період дії воєнного стану та протягом 6 місяців після його скасування реєстрація податкових накладних повинна здійснюватися з урахуванням таких строків: для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 1 по 15 календарний день (включно) календарного місяця, - до 5  календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних, складених з 16 по останній календарний день (включно) календарного місяця, - до 18  календарного дня (включно) календарного місяця, наступного за місяцем, в якому вони складені;

для розрахунків коригування, складених постачальником товарів/послуг до податкової накладної, що складена на отримувача - платника податку, в яких передбачається зменшення суми компенсації вартості товарів/послуг їх постачальнику, - протягом 18 календарних днів з дня отримання такого розрахунку коригування до податкової накладної отримувачем (покупцем).

Також зменшено штраф за порушення платниками ПДВ строку реєстрації податкової накладної  до 2 - 25% від суми ПДВ в залежності від строк порушення.

Ухвалений закон є частково реакцією на масові скарги бізнесу щодо блокування податкових накладних. Зокрема, наприкінці листопада, як повідомляла «Судово-юридична газета», мережа “Епіцентр” заявила про блокування податкових накладних майже на 75 мільйонів гривень. Серед наслідків блокування накладної є штрафи для бізнесу.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду