Прокурори втратили 40 кримінальних проваджень, а ще майже 300 не передали в суд: як це стало можливо

10:19, 8 лютого 2023
П’ять прокурорів були притягнуті до відповідальності, однак звільнили лише одного.
Прокурори втратили 40 кримінальних проваджень, а ще майже 300 не передали в суд: як це стало можливо
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Дисциплінарний орган прокуратури розглянув дисциплінарну справу п’яти прокурорів, які неналежно виконували свої професійні обов’язки протягом багатьох років.

Фігурантами дисциплінарної справи стали прокурори Каховської окружної прокуратури Херсонської області Анна С., Ірина Ф., Костянтин П., та прокурори зараз вже Білгород-Дністровської окружної прокуратури Одеської області Анжела Д. та Євген К.

Прокурор Анна С. у 2013-2021 роках після закінчення досудового розслідування/дізнання, не спрямувала в суд матеріали 253 кримінальних проваджень разом з обвинувальними актами та клопотання про застосування примусових заходів медичного характеру.

Прокурор роками складала їх у службовому кабінеті, не даючи провадженням подальшого руху.

Серед обвинувальних актів, які просто лежали кілька років у прокурора в кабінеті, зокрема були матеріали стосовно громадянина, який підозрювався у скоєнні 52 злочинів, з яких 35 тяжких.

При цьому Анна С. фактично допустила фальсифікацію, зазначивши в Єдиному реєстрі досудових розслідувань про те, що спрямувала матеріали всіх 253 проваджень до суду.

Крім того, прокурор Анна С. примудрилась втратити матеріали ще 40 кримінальних проваджень.

У свою чергу прокурор Ірина Ф. у 2018-2021 роках не спрямувала в суд 43 обвинувальних акта, просто залишивши їх в кабінеті. Два обвинувальні акти стосувалися тяжких злочинів.

При цьому Ірина Ф., як і її колега, вказала в ЄРДР про те, що зазначені обвинувальні акти начебто були скеровані до суду.

У підсумку, завдяки бездіяльності Анни С. та Ірини Ф. у всіх зазначених кримінальних провадженнях сплили строки досудового розслідування. При цьому інформацію про те, що сотні обвинувальних актів залишились просто лежати в кабінетах, прокурори скрили від власного керівництва.

Що стосується прокурорів Анжели Д. та Євгена К., то ці прокурори у 2020-2021 роках самоусунулись від виконання покладених на них повноважень старших груп прокурорів у 13 кримінальних провадженнях, не звернули увагу на бездіяльність Анни С. та Ірини Ф. і взагалі не цікавились станом досудового розслідування.

Разом з тим, колишній керівник Анни С. та Ірини Ф. Костянтин П. не проконтролював дії всіх чотирьох прокурорів, хоча й був старшим груп прокурорів у 50 кримінальних провадженнях.

Внаслідок неналежного виконання Костянтином П. обов’язків керівника, у суд не потрапили 296 обвинувальних актів та клопотань про застосування примусових заходів медичного характеру, а ще 40 кримінальних проваджень були просто втрачені.

Як результат, підозрювані особи уникли кримінальної відповідальності, а права і інтереси потерпілих були фактично проігноровані.

Про такий стан речей стало відомо тільки на початку 2022 року, коли Херсонська обласна прокуратура вирішила провести звірку надходжень кримінальних проваджень у суди.

Під час службового розслідування, прокурори зазначили, що ситуація з провадженнями стала можливою через перевантаженість прокурорів справами, нестачу прокурорів, наявністю інших посадових обов’язків тощо.

Дослідивши ситуацію, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що всі 5 прокурорів неналежним чином виконували свої посадові обов’язки і не забезпечили виконання завдань кримінального провадження. Як наслідок, підозрювані особи уникли кримінальної відповідальності, а інтереси потерпілих та держави залишились незахищеними.

У підсумку, 25 січня 2023 року прокурор Анна С. була звільнена з займаної посади, прокурор Ірина Ф. отримала стягнення у вигляді заборони строком на 1 рік на переведення до органу прокуратури вищого рівня, прокурори Анжела Д. та Євген К. отримали догани, а дисциплінарне провадження щодо прокурора Костянтина К. було закрите у зв’язку з закінченням строків притягнення до відповідальності (1 рік). 

Зазначимо, що проблема з обвинувальними актами, які ті чи інші прокурори не надсилають своєчасно у суди, стоїть досить гостро. Наприклад, у вересні 2022 року до дисциплінарної відповідальності у виді догани були притягнуті прокурори Шевченківської окружної прокуратури Києва, які затягнули з надсиланням обвинувальних актів в суд.

Також, нещодавно за схожий проступок отримав догану прокурор Дніпропетровської обласної прокуратури.

Автор В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси