ВАКС розпочав обирати запобіжний захід ексміністру інфраструктури Андрію Пивоварському

15:01, 6 березня 2023
Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд клопотання прокурора про обрання запобіжного захисту підозрюваному у завданні збитків державі ексміністру інфраструктури Андрію Пивоварському.
ВАКС розпочав обирати запобіжний захід ексміністру інфраструктури Андрію Пивоварському
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд розпочав розгляд клопотання прокурора щодо обрання запобіжного заходу підозрюваному в завданні державі збитків на понад 40 мільйонів доларів. 

Під час сьогоднішнього засідання прокурор виклав фактичні обставини підозри. За версією слідства Андрій Пивоварський видав наказ, яким дозволив окремим компаніям стягувати частину корабельного збору.

«За висновками експертизи (через рішення Пивоварського) держава зазнала збитків на 41 мільйон доларів», - зазначив прокурор.

Пояснюючи необхідність застави для колишнього міністра у 20 мільйонів гривень, представник обвинувачення, зокрема зазначив, що той тривалий час перебував за кордоном. Він додав, що колишній міністр має вплив на суспільну думку та на діяльність міністерства.

Зі свого боку захисники Пивоварського відкинули доводи прокурора. Зокрема, вони зазначили, що наказ, який став підставою для кримінального провадження і досі є чинним і додали, що курс на зниження ставок портових зборів розпочався до початку роботи у Міністерстві інфраструктури підозрюваного.

Під завісу засідання з заявами про готовність взяти Андрія Пивоварського на поруки виступили заступник голови фракції «Слуга народу» Андрія Мотовиловець, його колега з монобільшості Ольга Василевська-Смаглюк.

Врешті-решт суд відклав розгляд клопотання на 15 березня.

За даними слідства, 2015 року Пивоварський разом зі своїм заступником, який також був головою Тарифної ради Мінінфраструктури, видав наказ, що дозволяв приватним компаніям стягувати половину ставки корабельного збору із суден у морському порту «Південний».

Згідно з наказом Пивоварського, держпідприємству призначалася тільки частина коштів, а інша — стягувалася приватними компаніями. Унаслідок цього лише впродовж 2017-2021 років держава зазнала понад 40 млн доларів збитків, що підтверджують відповідні висновки експертиз.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Вищий антикорупційний суд знову відклав розгляд справи нардепа Сергія Кузьміних.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду