Вища рада правосуддя надала згоду на утримання під вартою екс-голови Апеляційного суду Черкаської області

19:19, 3 квітня 2023
Володимир Бабенко знаходиться у розшуку з 2021 року.
Вища рада правосуддя надала згоду на утримання під вартою екс-голови Апеляційного суду Черкаської області
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вища рада правосуддя 3 квітня 2023 року надала згоду на утримання під вартою судді у відставці, екс-голови Апеляційного суду Черкаської області Володимира Бабенка.

Як зазначено у поданні керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури від 30 березня, 28 червня 2022 року Володимиру Бабенко було «вручене» повідомлення про підозру у скоєнні правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 15, ч. 5 ст. 191 (закінчений замах на привласнення, розтрату майна в особливо великих розмірах) КК.  

Повідомлення про підозру відбулось шляхом його вручення голові ОСББ «Пушкіна 67» у місті Черкаси, оскільки місце перебування колишнього голови Апеляційного суду Черкаської області на той час не було встановлене. З 2019 року суддя у відставці, за наявними даними, переважно проживає за кордоном.

Справа в тому, що з 30 червня 2021 року Володимир Бабенко вважається особою, що переховується від органів влади. Тоді минулими справами екс-голови суду зацікавилось СБУ.

А в грудні 2022 року Володимира Бабенка оголосило у розшук вже НАБУ.

За даними САП, Володимиру Бабенко інкримінують протиправні дії, які стосуються ще 2004-2005 років.

Тоді на баланс Апеляційного суду Черкаської області, згідно з рішенням Черкаської міської ради, для управління та користування була зарахована будівля колишнього закладу дошкільної освіти вартістю 15 млн. гривень. У подальшому, після реконструкції, в будівлі мали розміститись судді та працівники апарату апеляційного суду. Відчуження зазначеного об’єкта нерухомості було не передбачене. Втім, за даним слідства, Володимир Бабенко, після того, як очолив суд, все ж спробував передати об’єкт нерухомості одному з місцевих приватних підприємств, до того ще й за заниженою ціною.

Цікаво, що кримінальне провадження за зазначеними подіями було зареєстровано ще 20 березня 2013 року.

Втім, Володимир Бабенко у 2022 році претензії правоохоронних органів відкинув, зазначивши, що намагався впорядкувати господарські проблеми апеляційного суду, який мав низку тривалий час не вирішених організаційних та господарських проблем.

Нагадаємо, що 4 червня 2019 року Володимир Бабенко, після тривалого розгляду його дисциплінарної справи, звільнився у відставку.

Дисциплінарне провадження відносно судді було пов’язано з його конфліктом з іншим суддею апеляційного суду – Сергієм Бондаренко. Сергій Бондаренко звинуватив голову суду у тиску на нього як на суддю у 2013 році, а також погрозах і незаконних вимогах щодо винесення «потрібних» голові суду рішень.

У 2017 році Рада суддів України підтримала звільнення Володимира Бабенка з посади судді, а ВККС тоді ж звернулась у Вищу рада правосуддя з відповідною рекомендацією. Втім, у 2019 році Велика Палата Верховного Суду визнала рекомендацію ВККС незаконною.

Однак, після відставки у Володимира Бабенка все ж виникла низка проблем, але на цей раз вже не з дисциплінарними органами, а правоохоронними.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області