ВАКС зобов’язав підозрювану в отриманні хабара суддю Салтан носити електронний браслет та сплатити заставу у 2 мільйони гривень

13:28, 13 квітня 2023
Вищий антикорупційний суд частково задовольнив клопотання детектива НАБУ та обрав підозрюваній в отриманні хабара судді Людмилі Салтан запобіжний захід у вигляді застави у 2 мільйони гривень.
ВАКС зобов’язав підозрювану в отриманні хабара суддю Салтан носити електронний браслет та сплатити заставу у 2 мільйони гривень
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд обрав запобіжний захід стосовно підозрюваної в отриманні хабара судді Людмили Салтан у вигляді застави у 2 мільйони гривень.

«Клопотання детектива Національного антикорупційного бюро Дмитра Лєснікова задовольнити частково. Задовольнити до підозрюваної Салтан Людмили Володимирівні запобіжний захід у вигляді застави у 2 мільйони 13 тисяч гривень», - зачитав ухвалу слідчий суддя(Обвинувачення просило відправити суддю Салтан під варту з альтернативою внесення застави у 2 мільйони гривень).

Крім цього Салтан зобов’язана носити електронний браслет. Також Салтан має протягом 5 днів внести заставу. Водночас слідчий суддя наголосив, що застава може бути внесена і після завершення 5-денного строку, за умови, якщо запобіжний захід не буде змінено.

Також суддю зобов’язали здати на зберігання закордонні паспорти та з’являтися за першим викликом до слідчого чи суду та утриматися від спілкування зі свідками.

Строк дії обов’язків, які покладені на Салтан 60 днів

Ухвала Вищого антикорупційного суду може бути оскаржена до Апеляційної палати ВАКС.

29 березня 2023 року НАБУ і САП повідомили про те, що суддю Людмилу Салтан викрито на корупційному правопорушенні – отриманні $4 тис. за ухвалення «потрібного» рішення у цивільній справі (ч. 3 ст. 368 КК).

За даними САП, 14 березня 2023 року в Київський районний суд м. Одеси з позовною заявою про стягнення коштів в розмірі $14 тис. з іншого громадянина, звернувся мешканець Одеси Сергій Б. Також Сергій Б. хотів добитися арешту майна боржника.

Втім, після того, як позов внаслідок автоматизованого розподілу потравив до Людмили Салтан, суддя особисто вирішила «переговорити» з позивачем.

20 березня 2023 року Сергій Б. прибув в Київський райсуд м. Одеси та мав розмову з Людмилою Салтан в її кабінеті.

У подальшому Людмила Салтан повідомила Сергію Б., що 29 березня він повинен передати їй гроші в розмірі $5 тис. за «позитивне» вирішення спору. Також, суддя пообіцяла «підтримати» справу Сергія Б. в Одеському апеляційному суді.

Сергій Б. повідомив, що має лише $4 тис, на що суддя йому зазначила, що $1 тис. він може віддати пізніше.

Передача $4 тис. судді відбулася 29 березня 2023 року на вулиці Маразліївська в центрі Одеси.

Вказані гроші детективи НАБУ знайшли в автомобілі судді.

На думку представника САП, необхідність відсторонення судді Людмили Салтан від здійснення правосуддя обумовлене тим, що вона може впливати на свідків та створити в суді хибне уявлення про те, що їй вдалося «вирішити свої проблеми».

У підсумку, Вища рада правосуддя часткового задовольнила клопотання представника САП та відсторонила Людмилу Салтан від здійснення правосуддя до 31 травня 2023 року.

Нагадаємо, що як повідомляла «Судово-юридична газета», 10 квітня ВРП надала згоду на утримання Людмили Салтан під вартою

Як було зазначено у поданні керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Олександра Клименка, під час допиту Людмила Салтан визнала вину в повному обсязі та підтвердила обставини, викладені у повідомлені про підозру.

Також, у САП повідомили, що є ризик переховування судді за кордоном – у судді є неповнолітній син, що дозволяє їй покидати межі України, а у 2022 році вона двічі виїжджала у Молдову.

Крім того, на думку САП, суддя може впливати на свого помічника, секретаря судового засідання, інших свідків, заявника, а також має зв’язки як в Київському районному суді м. Одеси так і в Одеському апеляційному суді.

Також, в САП нагадали, що у 2019-2020 роках Людмила Салтан вже була повідомлена про підозру за ст. 366-1 (недостовірне декларування) КК, однак у жовтні 2020 року КСУ визнав зазначену статтю такою, що не відповідає Конституції.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Іван Калаур
    Іван Калаур
    заступник голови Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Дмитро Лубінець
    Дмитро Лубінець
    уповноважений Верховної Ради України з прав людини
  • Володимир Бевзенко
    Володимир Бевзенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Володимир Сопрун
    Володимир Сопрун
    суддя Вінницького апеляційного суду
  • Ірина Огренич
    Ірина Огренич
    суддя Київського районного суду м. Одеси