Депутати хочуть збільшити штрафи за приховування збитків держпідприємств

21:30, 16 квітня 2023
Пропонується збільшити штраф до 150 неоподаткованих мінімумів доходів громадян за приховування збитків держпідприємств, а за повторне порушення до 200 неоподаткованих мінімумів.
Депутати хочуть збільшити штрафи за приховування збитків держпідприємств
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендує депутатам підтримати у першому читанні законопроєкт №6522 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення адміністративної відповідальності за порушення вимог державного фінансового контролю, яким пропонується збільшити штрафи за несвоєчасне подання фінансових планів та приховування збитків держпідприємств.

Законопроєктом пропонується внести зміни до статті 164-2 Кодексу про адміністративні правопорушення та встановити, що: несвоєчасне подання на розгляд, погодження або затвердження річного фінансового плану підприємства державного сектору економіки та звіту про його виконання тягнуть за собою накладення штрафу від двадцяти п’яти до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (Наразі від 10 до 20 мінімумів)

Також пропонується збільшити штрафи за, зокрема маніпулювання зі звітністю і, серед іншого приховування збитків держпідприємств. Пропонується встановити, що приховування в обліку валютних та інших доходів, непродуктивних витрат і збитків, відсутність бухгалтерського обліку або ведення бухгалтерського обліку та складання фінансової звітності з порушенням встановлених вимог законодавством про бухгалтерський облік та фінансову звітність, неподання або подання недостовірної або неповної фінансової звітності, невжиття заходів по відшкодуванню з винних осіб збитків від недостач, розтрат, крадіжок і безгосподарності, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста до ста п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення будь-якого з зазначених порушень, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, - тягнуть за собою накладення штрафу від ста п’ятдесяти до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Як зазначається у пояснювальній записці, запропоновані зміни сприятимуть створенню умов для зміцнення фінансово-бюджетної дисципліни та посилення відповідальності за недотримання принципів законності та прозорості органами державної влади, органами місцевого самоврядування та суб’єктами господарювання державного сектору економіки під час провадження їх діяльності, а також за наслідки незаконних управлінських рішень при управлінні та використанні публічних коштів (коштів платників податків).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», на Закарпатті працівникам держпідприємства повідомили про підозру у службовій недбалості.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду
  • Лариса Житняк
    Лариса Житняк
    суддя Чернігівського окружного адміністративного суду