Детективи НАБУ не змогли знайти велику частку з «мічених» купюр під час обшуків у голови і суддів Верховного Суду

16:30, 17 травня 2023
Як повідомив прокурор САП, до цього часу не знайшли тисячі доларів, які були предметом передачі голові Верховного Суду Всеволоду Князєву, тому його слід далі тримати під вартою.
Детективи НАБУ не змогли знайти велику частку з «мічених» купюр під час обшуків у голови і суддів Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вищий антикорупційний суд 17 травня заслухав скаргу адвокатів на даний час вже екс-голови Верховного Суду Всеволода Князєва на його затримання. На їх погляд, затримання Князєва не було законним, як і є незаконним його подальше тримання в ізоляторі тимчасового тримання.

Втім, на думку прокуратури, такі підстави є.

Так, за словами прокурора, начальника відділу САП Олександра Омельченка, Всеволод Князєв підозрюється у тому, що він отримав кошти від інших співучасників у два етапи:

«Підставою для цього було виписано контроль за вчиненням злочину 3 травня, під час якого зафіксовано факт огляду і ідентифікації та вручення заздалегідь ідентифікованих грошових коштів у сумі 1 350 000 доларів США (пізніше було уточнено 1 348 800). В ході цієї негласної слідчої дії встановлено, що ці грошові кошти були отримані Всеволодом Князєвим за місцем його проживання та у подальшому були переміщені ним за місцем розташування його робочого кабінету у приміщення Верховного Суду (Пилипа Орлика, 8).

Другий етап – контроль за вчиненням злочину, датований 12 травня 2023 року. В ході цієї негласної слідчої дії задокументовано отримання Князєвим В. С. отримання грошових коштів в сумі 450 тисяч доларів США за місцем свого проживання від іншого фігуранта кримінального провадження».

Однак велика частина «мічених» купюр з загальної суми наданих як неправомірна вигода коштів – судячи зі слів прокурора Олександра Омельченка під час судового засідання, досі не відшукані.

Хоча було проведено близько 30 обшуків.

Прокурор зазначив, що «під час обшуку за місцем проживання Всеволода Князєва, який тривав з 15 травня 21-02 години до 12-28 години 16 травня, вилучили заздалегідь ідентифіковані кошти (тобто, «мічені» купюри) у сумі 450 тисяч доларів США.

А під час проведення обшуку робочого кабінету Всеволода Князєва «було виявлено частину неправомірної вигоди - із загальної суми 1 350 000 доларів США було вилучено 548 700 доларів США». Разом з тим, детектив НАБУ назвав дещо інші цифри стосовно того, яка частина коштів з цієї суми була вилучена вдома у голови ВС, а яка сума – у робочому кабінеті.

«Зверну увагу, що під час обшуків, а їх було проведено більше 30, до цього часу не встановлено, не відшукано та не вилучено решта частини неправомірної вигоди, яка була заздалегідь ідентифікована, а тому на час затримання існував ризик втрати та необхідність збереження цих речових доказів.

Тобто, було достатньо підстав для затримання Князєва В. С. без дозволу Вищої ради правосуддя», зазначив прокурор.

Нормою КПК передбачено негайне звільнення, якщо мета затримання досягнута. Але речові докази досі не відшукані, тому підстави для затримання продовжують існувати, вважає прокурор.

Як зазначив він, «етапи передачі коштів були розділені на прохання самого Всеволода Князєва, який повідомив посереднику про необхідність надання частини вигоди шляхом направлення смс-повідомлення на мобільний телефон.

Перше прохання з його боку було 1 травня. Наступне прохання від Князєва прозвучало 8 травня – про передачу 450 тисяч доларів. Тобто, грошові кошти передавалися під контролем правоохоронних органів. Жодного примусу чи провокації не було».

В ході обшуку, знов підкреслив прокурор, Князєв «перешкоджав кримінальному провадженню». «Якщо буде прийнято рішення про звільнення з-під варти, є всі ризики, що ми ці кошти більше не знайдемо.

Вживаються активні заходи щодо пошуку цих коштів.

Грошові кошти отримувалися Князєвим для подальшої передачі коштів іншим суддям. Тому є ризики, що вони можуть перебувати в інших осіб», зазначив прокурор.

За словами детектива НАБУ, сам Князєв та його мати стверджували, що це їх гроші від продажу квартири.

«Під час одночасних обшуків у близько 20 суддів певні грошові кошти також були відшукані – я зараз не буду озвучувати їх прізвища», заявив детектив. Слідчі дії тривають стосовно відшукання», додав детектив НАБУ.

«Насправді знайти ці кошти дуже просто – треба спитати у пана Князєва, де вони», - додав прокурор Олександр Омельченко.

Також прокурор зазначив, що є ризик перешкоджання кримінальному провадженню з боку Князєва. «Зокрема в ході проведення обшуку Князєв вчиняв такі дії. В ході обушку не реагував на законні вимоги детектива, намагався користуватися своїм мобільним телефоном, ймовірно, намагався видалити певну інформацію. Також намагався вихопити цей мобільний телефон», зазначив прокурор.

Нагадаємо, «Судово-юридична газета» веде текстову трансляцію засідання ВАКС.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд