Набув чинності закон «антипушкін»: що він передбачає

10:39, 15 червня 2023
Документ дає підстави для вилучення пам’яток-символів російської політики та ідеології з Держреєстру нерухомих пам’яток України.
Набув чинності закон «антипушкін»: що він передбачає
Фото: hromadske.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

15 червня набув чинності ухвалений парламентом та підписаний Президентом України Володимиром Зеленським закон «Про внесення змін до Закону України «Про охорону культурної спадщини» щодо незанесення до Державного реєстру нерухомих пам’яток України та вилучення з Реєстру окремих об'єктів культурної спадщини», який отримав неофіційну назву «антипушкін»

Зазначений документ дає підстави для вилучення пам’яток культурної спадщини з Держреєстру нерухомих пам’яток України, що є «символом російської імперської та радянської тоталітарної політики й ідеології».

Законом, зокрема внесено зміни до ст. 15 Закону «Про охорону культурної спадщини» встановлено: якщо пам’ятка, що була занесена до Реєстру, є символікою комуністичного тоталітарного режиму відповідно до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» або символікою російської імперської політики відповідно до Закону України «Про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії», така пам’ятка підлягає вилученню з Реєстру. Йдеться про вилучення з реєстру монументів, які, серед іншого встановлені за радянських часів.

Передбачається, що за результатом розгляду питання про вилучення пам’ятки з Реєстру її може бути, зокрема перенесено в інше місце або демонтовано окремі елементи. Таким чином формалізовано демонтаж монументів часів Радянського союзу.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», У Києві пропонують встановити фонтан-пам'ятник акулі, яка з'їла росіянина.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду