Посли країн G7 просять Руслана Стефанчука скасувати «правки Лозового» та посилити незалежність САП

16:30, 20 листопада 2023
Є лише один правильний законопроект про незалежність САП, - посли країн G7 заявили, що треба надати САП процесуальну автономію і скасувати обмеження щодо строків досудового розслідування до повідомлення про підозру.
Посли країн G7 просять Руслана Стефанчука скасувати «правки Лозового» та посилити незалежність САП
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Посли країн «Великої сімки» (G7) просять скасувати у Кримінальному процесуальному кодексі обмеження щодо строків досудового розслідування до повідомлення про підозру, «щоб запобігти передчасному закриттю справ». Про це повідомляє «ЄП» з посиланням на наявний у них лист до спікера Верховної Ради Руслана Стефанчука.

Також, як стверджує ЗМІ, у цьому листі посли пояснили, «що лише один із запропонованих законопроектів про посилення САП відповідає міжнародним вимогам». А саме – законопроект 10060.

Нагадаємо, як писала «Судово-юридична газета», Комітет Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності наприкінці минулого робочого тижня зібрався двічі стосовно законопроекту 10060 про посилення незалежності Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП), який був внесений на вимогу міжнародних партнерів у вересні Кабміном за підписом міністра юстиції Дениса Малюськи.

Спочатку Комітет вирішив скористатися правом розробити з власної ініціативи доопрацьований законопроект з цього питання «щодо удосконалення положень законодавства про діяльність Спеціалізованої антикорупційної прокуратури» і саме його винести на розгляд парламенту.

Однак таке рішення Комітету не сподобалося громадський активістам та деяким членам Комітету ВР з питань антикорупційної політики. Вже незабаром у «правоохоронному» Комітеті передумали та рекомендували прийняти в першому читанні саме «кабмінівський» текст.

При цьому голова Комітету ВР з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна повідомила, норми законопроекту №10100 про скасування «правок Лозового» можуть інтегрувати до законопроекту про САП. 

Як вказує «ЄП», посли G7 наголосили, що законопроект №10060 «містить найважливіші елементи для необхідної реформи».

Однак рекомендували додати наступні елементи, «щоб продемонструвати українському народу та міжнародній спільноті, включаючи країни-донори та приватний сектор, відданість України боротьбі з корупцією та реформі у сфері правосуддя»: 

1) Зберегти елементи реформи та інституційну незалежність, як зазначено в законопроекті 10060;

2) Надати САП процесуальну автономію шляхом внесення необхідних елементів до КПК: 

  • Надати САП право самостійно вчиняти відповідні слідчі та процесуальні дії щодо спеціальних суб’єктів – депутатів, суддів, мерів
  • Запровадити правові гарантії, які забезпечують дотримання та запобігають втручанню у виключні розслідувальні повноваження Національного антикорупційного бюро України/САП іншими правоохоронними органами
  • Надати заступнику голови САП усі повноваження заступника Генерального прокурора/керівника САП у разі його відсутності.
  • Надати САП повноваження самостійно розглядати запити про екстрадицію та взаємну правову допомогу

3) Створити відділ внутрішнього контролю в САП. Цей підрозділ має керувати незалежно від Генерального інспектора Офісу генерального прокурора та нести відповідальність за забезпечення доброчесності. Делегувати повноваження САП для адміністрування та виконання відповідних рішень і санкцій.

4) Запровадити розумний термін для призначення Генеральним прокурором нового керівника САП після оголошення незалежною комісією результатів відбору.

5) Скасувати у Кримінальному процесуальному кодексі обмеження щодо строків досудового розслідування до повідомлення про підозру, щоб запобігти передчасному закриттю справ.

Детальніше про законопроект Уряду 10060 можна прочитати за посиланням.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Задорожний
    Андрій Задорожний
    голова комітету ВР з питань прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій України, національних меншин і міжнаціональних відносин
  • Євгеній Сидоров
    Євгеній Сидоров
    суддя Шевченківського районного суду міста Києва