Депутати пропонують встановити, що усиновлювачами не можуть бути домашні насильники

11:53, 29 листопада 2023
Законопроектом пропонується визначити, що усиновлювачем не може бути особа, яка була притягнута до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі, а також засуджені за державну зраду і колаборанти.
Депутати пропонують встановити, що усиновлювачами не можуть бути домашні насильники
Джерело фото: palomarokc.org
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстровано законопроект 10298 про внесення змін до статті 212 Сімейного кодексу України щодо визначення осіб, які не можуть бути усиновлювачами.

Законопроектом передбачається внесення змін до статті 212 Сімейного кодексу України та розширити коло осіб, які не можуть бути усиновлювачами, доповнивши його особами, які були засуджені за кримінальні правопорушення, передбачені статтями 111 «Державна зрада», 1111 «Колабораційна діяльність», 1112 «Пособництво державі-агресору», 4362 «Виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії Російської Федерації проти України, глорифікація її учасників» Кримінального кодексу України.

А також визначити, що усиновлювачем не може бути особа, яка була притягнута до адміністративної відповідальності за вчинення домашнього насильства, насильства за ознакою статі.

Як вказують автори, на сьогоднішній день особа що вчинила домашнє насильство та була притягнута до кримінальної відповідальності за статтею 126-1 Кримінального кодексу України не може бути усиновлювачем. Але більшість випадків домашнього насильства та насильства за ознакою статі кваліфікуються, як адміністративні правопорушення.

Отже виникає ризик, що дитина буде передана на виховання до особи, яка піддавалась адміністративному стягненню за вчинення домашнього насильства або насильства за ознакою статі. Держава не має права ризикувати життям та здоров’ям дитини, передаючи її на виховання кривднику.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва