У США розмірковують над розміром свого внеску до позики Україні на 50 млрд за рахунок заморожених активів рф – Politico

17:42, 3 липня 2024
У червні лідери G7 домовилися, що кожен з них надасть Україні власну позику, яка має бути погашена за рахунок річних прибутків, отриманих від знерухомлених активів рф до кінця року, але Вашингтон все ще не вирішив, в якій сумі він може зробити внесок.
У США розмірковують над розміром свого внеску до позики Україні на 50 млрд за рахунок заморожених активів рф – Politico
Джерело фото: Shutterstock
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, у червні країни «Великої сімки» (G7) домовилася надати Україні кредити на суму близько $50 млрд до кінця року. «Погашатися» цей кредит буде з доходів, які генерують заморожені російські активи. Гроші мають виділятися на безповоротній основі, а це означає, що борг України за таким «кредитом» збільшуватися не буде. Нагадаємо, що значна частина цих активів у формі цінних паперів заморожені на рахунках у бельгійському депозитарії Euroclear. 

Втім, як повідомляє Politico, у США все ще не вирішили, який внесок зробити.

«Ви знаєте того друга, який йде в туалет саме тоді, коли офіціант приносить рахунок? Саме так дядько Сем поводиться з кредитом G7 Україні на 50 мільярдів доларів, сказали б відверті дипломати ЄС. Немає згоди щодо розміру внеску США, і ця тема буде домінувати в сьогоднішніх переговорах між керівниками казначейств країн G7.

У червні лідери G7 домовилися, що кожен з них надасть Україні власну позику, яка має бути погашена за рахунок річних прибутків, отриманих від знерухомлених активів росії до кінця року. Але Вашингтон все ще повинен вирішити , в якій сумі він може зробити внесок, сказав чиновник ЄС, який залишився анонімним для обговорення делікатних переговорів» - зазначає видання.

Складність полягає у тому, що США потребує схвалення Конгресу для операції, яка несе ризик для їхніх платників податків. Але немає бажання залучати законодавців, тому що опозиція серед республіканців може затягнути процес після крайнього терміну – кінця року.

Як вказує співрозмовник видання, ЄС запропонував кілька варіантів обмеження ризиків для Вашингтона.

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Бабій
    Роман Бабій
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Роман Сацький
    Роман Сацький
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Олександр Кармазін
    Олександр Кармазін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Назарій Дулебко
    Назарій Дулебко
    голова Сихівського районного суду м. Львова