НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% річних: роз’яснення

14:43, 21 липня 2022
Очікується, що інфляція за підсумками 2022 року перевищить 30% р/р.
НБУ зберіг облікову ставку на рівні 25% річних: роз’яснення
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Правління Національного банку України ухвалило рішення зберегти облікову ставку на рівні 25% річних. Ухвалене рішення про підвищення облікової ставки і надалі позначатиметься на зростанні ринкових ставок. Про це повідомляє пресслужба НБУ.

Збільшення привабливості гривневих активів разом із коригуванням офіційного обмінного курсу та додатковими заходами економічної політики знизить попит на валютному ринку. Ураховуючи заплановані надходження офіційного фінансування, це допоможе підтримувати достатній рівень міжнародних резервів і відповідно забезпечувати курсову та макрофінансову стабільність.

Що відбувалося в економіці з часу попередніх монетарних рішень НБУ?

Інфляція стрімко зростала та сягнула 21,5% р/р у червні. Основні причини – наслідки повномасштабної війни та вплив високих світових цін. Через війну Україна зазнає величезних втрат – руйнуються виробничі потужності, інфраструктура, порушується логістика, пропозиція за окремим товарами відчутно скорочується. Це позначається на цінах.

Також впливають висока вартість енергоносіїв та рекордні рівні інфляції в країнах - партнерах. Суттєво зросли й інфляційні очікування бізнесу та домогосподарств, що призводить до погіршення строкової структури депозитів у банківській системі та збільшення витрат на окремі товари довгострокового користування, переважно імпортні.

Як результат – інфляція зростала високими темпами. Її відчутніше прискорення найбільше стримували адміністративні заходи НБУ та уряду, передусім фіксація курсу гривні та тарифів на газ і тепло.

Яким наразі є прогноз НБУ?

Очікується, що інфляція за підсумками 2022 року перевищить 30% р/р. У наступні роки вона суттєво сповільниться. Базовий прогноз Національного банку містить низку припущень зокрема про те, що у 2023 році відновиться логістика, знизяться ризики для бізнесу, поступово зростатимуть врожаї.

Надалі зниженню інфляції сприятимуть і вщухання світової інфляції, а також жорстка монетарна політика НБУ. У 2023 році інфляція складе 20,7%, а в 2024 – 9,4%. Її повернення до цілі 5% передбачається в 2025 році.

ВВП унаслідок війни відчутно знизився – мінус 15,1% р/р за підсумками І кварталу (оцінка ДССУ), насамперед через падіння у березні. Втім, вже з квітня економічна активність почала пожвавлюватися, бізнес та населення поволі адаптуються до нових умов діяльності. Цьому сприяло також звільнення північних областей України та зменшення кількості регіонів з активними бойовими діями.

За прогнозами НБУ у 2022 році ВВП скоротиться на третину. Темпи відновлення економіки України у 2023–2024 роках становитимуть близько 5–6% на рік.

Подальша військова та фінансова допомога країн-міжнародних партнерів дасть змогу підтримувати обороноздатність держави та закривати значну частку бюджетних потреб у 2022 році. У 2023-2024 роках очікується подальша активна робота з міжнародними фінансовими організаціями, у тому числі запуск нової програми МВФ для підтримання платіжного балансу та макроекономічної стабільності. 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших події.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Бабій
    Роман Бабій
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Роман Сацький
    Роман Сацький
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Олександр Кармазін
    Олександр Кармазін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Назарій Дулебко
    Назарій Дулебко
    голова Сихівського районного суду м. Львова