Стягнення недоотриманої пенсії в порядку спадкування: що вирішив суд

11:25, 4 серпня 2022
Сума невиплаченої пенсії військовослужбовцю підлягає розподілу між його спадкоємцями.
Стягнення недоотриманої пенсії в порядку спадкування: що вирішив суд
Фото: donbasssos.org
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

До суду з позовом про стягнення недоотриманої пенсії в порядку спадкування до ГУ Пенсійного фонду України в області звернулася жителька Хмельниччини. Вона пояснила, що після смерті її сина відкрилася спадщина на недоотриману ним військову пенсію на суму 57 986 гривень. Її прийняли чотири спадкоємці (в тому числі вона) та набули право на неї в рівних частках. Про це повідомляє офіційний сайт Хмельницького апеляційного суду.

Але Пенсійний фонд не визнає її право на частину пенсії сина, а нотаріус відмовив у видачі свідоцтва про право на спадщину. Вона ж уважає, якщо члени сім`ї спадкодавця не зверталися до УПФ за виплатою недоотриманої суми пенсії протягом 6 місяців після його смерті, то ці кошти увійшли до складу спадщини та мають бути розподілені між спадкоємцями. Тому просила суд стягнути з Пенсійного фонду на свою користь у порядку спадкування 14 496 грн недоотриманої сином пенсії.

Хмельницький міськрайонний суд позов задовольнив. Виходив з того, що сума невиплаченої колишньому військовослужбовцю пенсії увійшла до складу його спадщини, а його мати, як одна з чотирьох спадкоємців першої черги за законом, набула права на відповідну частину цих коштів у порядку спадкування.

Обласне управління Пенсійного фонду, уважаючи рішення місцевого суду незаконним, оскаржило його до апеляційного суду. Головний мотив – суми пенсії, на виплату яких особи з-поміж військовослужбовців мали право, але не отримали у зв`язку зі смертю, не включаються до складу спадщини та виплачуються членам сім`ї померлого за їх зверненням не пізніше 6 місяців після смерті пенсіонера. Оскільки позивачка в цей строк не зверталася до УПФ з такою заявою, то її вимоги безпідставні.

Суддівська колегія ХАС зазначає, що недоотримана пенсія померлого пенсіонера виплачується як пенсія членам його сім`ї за умови, якщо вони звернулися за її виплатою упродовж шести місяців з дня відкриття спадщини, якщо ж не звернулися, то сума недоотриманої пенсії набирає іншої правової якості – переходить у спадщину, яку члени сім`ї та/або інші особи, але вже як спадкоємці, можуть отримати як спадщину. Таку правову позицію висловив Верховний Суд у постанові від 23 вересня 2020 року (справа №428/6685/19).

«Зібрані докази вказують на те, що за життя [син позивачки] як особа, звільнена з військової служби, не одержав пенсію по інвалідності у розмірі 57 986 грн 49 коп. Оскільки члени його сім`ї не зверталися до УПФ за цими пенсійними виплатами протягом 6 місяців після його смерті, то сума невиплаченої пенсії увійшла до складу спадщини та підлягає розподілу між його спадкоємцями», – констатує апеляційний суд.

Відтак ХАС залишив залишив без задоволення апеляційну скаргу Головного управління Пенсійного фонду України в області, погодившись з рішенням Хмельницького міськрайонного суду.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді