Меценат Говард Баффет приїхав у Бучу будувати фабрику-кухню для школярів

09:35, 11 квітня 2023
На фабриках-кухнях будуть централізовано готувати їжу одразу для десятків навчальних закладів, що має здешевити харчування учнів та зробити його якіснішим.
Меценат Говард Баффет приїхав у Бучу будувати фабрику-кухню для школярів
Фото: president.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перша леді Олена Зеленська та меценат Говард Баффет відкрили будівництво першої в Україні фабрики-кухні в Бучі. Про це повідомляє Офіс Президента.

Перший ківш ґрунту на місці початку будівництва підняв на екскаваторі особисто меценат проекту Говард Баффет. У запуску робіт також узяли участь заступник керівника Офісу Президента України Олексій Кулеба, т. в. о. голови Київської обласної державної адміністрації Дмитро Назаренко, міський голова Бучі Анатолій Федорук, співзасновник ГО «Національна асоціація громадського харчування» Орест Степаняк.

Проект фабрики-кухні – частина реформи шкільного харчування, ініційованої першою леді України Оленою Зеленською та розпочатої у 2022 році. У її межах спільно з Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури було напрацьовано три варіанти організації харчування у школі:

  1. Кухня повного циклу (у навчальних закладах, де є економічна доцільність і технічно-технологічна можливість, усе готують на місці з нуля).
  2. Опорні кухні (з однієї потужної кухні їжу транспортують до сусідніх шкіл).
  3. Фабрика-кухня (великий обсяг постачання, окрема будівля, у якій готують, шоково охолоджують їжу й транспортують до багатьох шкіл).

На такій фабриці-кухні можна приготувати 10 тис. порцій. Таким чином відбувається економія витрат на воду та електроенергію, налагоджується систематизоване постачання дітям безпечної та якісної їжі.

Очікується, що фабрика-кухня в Бучі забезпечить харчуванням одразу три громади (Буча, Немішаєве та Бородянка), де розташовано кілька десятків навчальних закладів. Потужності виробництва можуть бути переналаштовані або розширені для задоволення потреб у харчуванні будь-яких верств населення, які цього потребують. Зокрема, підприємство зможе годувати тимчасово переміщених осіб і місцевих жителів.

«Для нашої країни та всього світу Буча – місце російських злочинів, але ми хочемо, щоб разом із цією драматичною пам’яттю вона продовжувала жити як нормальне, щасливе місто, ставати комфортнішою, щоб на цих вулицях гралися діти. Щоб тут вони ходили до школи й дорослішали. Щоб це місто було таким, яким воно й задумане: рідним, улюбленим, місцем сили для тисяч людей. Щоб жителі його не втратили, а цінували ще більше», – сказала Олена Зеленська під час запуску будівництва.

Вона наголосила, що саме фабрика-кухня стала початком повернення до проекту реформи шкільного харчування, реалізацію якого перервав російський напад.

Проект другого такого підприємства погоджено для міста Лозової Харківської області.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Жук
    Руслан Жук
    суддя Кіровоградського окружного адміністративного суду
  • Елла Катаєва
    Елла Катаєва
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Оксана Блажівська
    Оксана Блажівська
    суддя Господарського суду міста Києва