Існує три сценарії трибуналу над рф, – посол з особливих доручень у МЗС

12:45, 11 квітня 2023
За словами посла з особливих доручень у МЗС Антона Кориневича, рішення про те, як саме буде виглядати трибунал щодо російського злочину агресії, ще не ухвалене.
Існує три сценарії трибуналу над рф, – посол з особливих доручень у МЗС
Джерело фото: slovoidilo.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Яким буде трибунал щодо російського злочину агресії ще не відомо. Рішення з цього питання не ухвалене, розглядаються три можливі сценарії. Про це заявив Антон Кориневич, посол з особливих доручень у МЗС, головний представник України у питаннях, які стосуються міжнародного юридичного переслідування рф, в інтерв’ю Європейській правді.

За словами Кориневича, Україна разом із 33-ома державами та кількома міжнародними організаціями розробляють механізм майбутнього трибуналу над рф.

Дипломат зазначив, що існує три можливих варіанти трибуналу:

– створення спецтрибуналу за угодою України з Організацією Об’єднаних Націй, яку генсек ООН підпише на виконання попередньо прийнятої резолюції Генасамблеї;

– багатосторонній договір про створення трибуналу між Україною і зацікавленими державами;

– так званий «гібридний», або інтернаціоналізований трибунал.

Кориневич уточнив, у разі обрання «гібридного» формату, трибунал буде створено у рамках правової системи України. Водночас суд може функціонувати в Україні, в Гаазі, або в будь-якому іншому місці в Європі. Відповідно здійснювати правосуддя можуть як українські, так і міжнародні судді, можливим також є змішаний склад.

На думку посла, найоптимальнішим варіантом для України є не гібридний, а «максимально міжнародний» трибунал, який діятиме від імені міжнародного співтовариства.

«Утім, наразі вибір не зроблений на користь жодного зі сценаріїв. І у підсумку для нас головне – щоби був створений трибунал, який судитиме російських топ-посадовців за злочин агресії», – наголосив Антон Кориневич.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва