В Україні запровадять інституційну акредитацію вишів і можливість апеляцій: Сергій Бабак розповів про переваги нововведень

16:53, 4 травня 2023
За словами Сергія Бабака, інституційна акредитація та механізм апеляцій мотивуватиме виші підвищувати власну якість освіти.
В Україні запровадять інституційну акредитацію вишів і можливість апеляцій: Сергій Бабак розповів про переваги нововведень
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

2 травня Верховна Рада ухвалила у другому читанні законопроєкт №8095 щодо вдосконалення механізму забезпечення якості вищої освіти відповідно до європейських норм. Про це розповів народний депутат, голова парламентського Комітету з питань освіти, науки та інновацій Сергій Бабак.

За його словами, однією з норм є питання інституційної акредитації, яке в Україні запроваджується вперше.

Дана норма передбачає не просто акредитацію освітніх програм, а усього закладу освіти.

Як зазначає Бабак, у такий спосіб вишу буде простіше проходити всі подальші акредитації.

Він додав, що законопроєктом передбачається можливість акредитації міждисциплінарних програм або декількох програм одночасно.

Нардеп вважає, що це дозволить університетам зекономити на самій процедурі, а також дасть можливість акредитувати програми на більш тривалий термін.

«Інституційна акредитація - це певна довіра у держави до університетів», – наголосив голова комітету.

Університети, які пройшли зразково одну чи дві акредитації, матимуть право пройти інституційну акредитацію, що доводить якість освіти в цьому закладі.

Окремо в ухваленому документі вирішене питання подання апеляції.

«Ми створили Апеляційну палату й вивели її за межі Національного агентства, щоб вона не складалася з членів Національного агентства. Ми розуміємо, що є певний конфлікт інтересів, певна етична складова, коли 3-5 членів Національного агентства оцінюють рішення своїх колег. Відповідно, у цьому випадку ми скористалися практиками Європи та світу, щоб Апеляційна палата була поза межами Національного агентства», – сказав парламентарій.

Він уточнив, що Національне агентство зможе перезатвердити своє рішення, навіть те, що скасувала Апеляційна палата, однак для цього потрібні дві третини їхніх голосів.

«Це вже буде виважене рішення. Ми хочемо, щоби було легше нашим закладам вищої освіти, щоб вони були вмотивовані підвищувати власну якість освіти через інституційну акредитацію і щоб вони мали право на справедливий розгляд своїх апеляцій», – підсумував Бабак.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва