Останній фігурант справи про хабар головам НАБУ і САП пішов на угоду зі слідством – ЗМІ

09:56, 2 жовтня 2023
ВАКС призначив Миколі Ільяшенку 5 років тримання під вартою умовно без конфіскації майна.
Останній фігурант справи про хабар головам НАБУ і САП пішов на угоду зі слідством – ЗМІ
Джерело фото: slovoidilo
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Останній фігурант справи про хабар керівництву НАБУ і САП у $5 млн пішов на угоду зі слідством. Як повідомили у ЗМІ, прокурор подав до суду підписану Миколою Ільяшенком угоду про визнання винуватості.

«Останній фігурант справи про суперхабар керівництву НАБУ-САП у $5 млн теж пішов на угоду зі слідством. Його звинувачували у пособництві надання хабаря керівництву САП та НАБУ за закриття кримінального провадження проти ексміністра екології і заступника секретаря РНБО Миколи Злочевського, а також у незаконному збагаченні», - йдеться у повідомленні.

Водночас у «Transparency International Ukraine», зазначили, що прокурор одночасно з поданням угоди до суду змінив кваліфікацію Ільяшенку з незаконного збагачення на шахрайство, вчинене у великих розмірах. Зі слів обвинуваченого, причиною цього було те, що під час передачі хабаря він планував залишити собі $1 млн, а іншу частину узгоджено передати.

Як зазначили у ВАКС, 2 жовтня, колегія суддів затвердила угоду про визнання винуватості, укладену між прокурором САП та колишнім першим заступником начальника київської податкової служби.

ВАКС визнав його винуватим у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч. 5 ст. 27 ч. 4 ст. 369, ч. 4 ст. 190 КК.

На підставі ч. 1 ст. 70 КК України особі призначено покарання за сукупністю злочинів, шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим, у виді 5 років позбавлення волі без конфіскації майна. Відповідно до частин 2, 3 ст. 75 КК України обвинуваченого звільнено від відбування покарання у виді 5 років позбавлення волі з випробуванням та визначено іспитовий строк тривалістю 3 роки.

Згідно з угодою обвинувачений взяв на себе обов'язки співпрацювати у іншому кримінальному провадженні щодо тяжкого та особливо тяжкого злочину, яке розслідується НАБУ, а також забезпечити  перерахування 50 млн грн на підтримку Збройних Сил України.

Крім того, судом застосовано спеціальну конфіскацію на користь держави у розмірі 6 млн доларів, з яких 5 млн 950 тис доларів уже передано на підтримку ЗСУ та ще 50 тис доларів буде перераховано до бюджету згідно з цим вироком.

Також вперше судом ухвалено рішення про виплату винагороди викривачу, яка становитиме 13 млн 299 тис 950 грн.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду